Harper's Bazaar Srbija

“Lost Tapes of the 27 Club“ predstavlja „nove“ pesme Kurt Cobaina i Amy Winehouse

Veštačka inteligencija stvorila je kompozicije u stilu muzičkih legendi koje su umrle u ranoj mladosti.

Inicijativa “Lost Tapes of the 27 Club”, u vlasništvu je organizacije Club Over The Bridge i ima za cilj podizanje svesti o pitanjima mentalnog zdravlja.

Projekat je kreiran korišćenjem AI algoritma, slušajući kompozicije i proučavajući harmonične preferencije njihovih autora, izbor nota i ritmičkih karakteristika. Veštačka inteligencija komponovala je novu muziku na osnovu informacija koje je dobila o stilovima muzičara. Tada je ton-majstor prikupljene pesme sakupio u zaseban album, navodi Hypebeast. Možete čuti pesme u stilu Kurta Cobaina,  Hendrixa, Jima Morrisona, Jean-Michel Basquiata, Amy Winehouse i Janis Joplin.

“Da bismo svetu pokazali šta je izgubljeno zbog krize mentalnog zdravlja, koristili smo veštačku inteligenciju da bismo kreirali album Club 27. Kroz album ohrabrujemo sve više članova muzičke industrije da dobiju podršku za mentalno zdravlje koje im je potrebno kako bi mogli da nastave da stvaraju muziku koju svi toliko volimo. Jer ni AI ne može zameniti stvarnu kreativnost.“ – stoji u izjavi sajta koji se bavi ovim projektom.

Club 27 je kulturološki fenomen koji je okupio popularne muzičare koji su umrli u 27. godini zbog problema povezanih sa drogom, alkoholom, depresijom ili drugim mentalnim poremećajima.

foto: hypebeast

Najnovije