Luvr je digitalizovao svoju kolekciju - sada je možete besplatno gledati online

Luvr je digitalizovao sve svoje arhive i objavio ih na svom sajtu - sada se svi eksponati legendarnog muzeja mogu besplatno pogledati online!

Arhiva će se postepeno dopunjavati - trenutno je u njoj već dostupno 480 hiljada dela. Ukupno, na sajtu se nalazi kolekcija od osam odeljaka - slikarstvo, skulptura, nameštaj, tekstil, nakit, zapisi i književni predmeti. Sada možete „šetati“ Luvrom koristeći interaktivnu mapu.

Pandemija je podstakla upravu muzeja da napravi takvu virtuelnu arhivu. Posećenost Luvra zbog zatvorenih granica i karantina opala je tokom godine za rekordnih 72 procenata. Ako je ranije prosečno godišnje muzej posetilo oko 10 miliona ljudi, sada ta brojka ne dostiže ni 3 miliona.

Istovremeno, na izložbi možete čak videti ona remek-dela koja muzej obnavlja ili uzima na privremenu upotrebu - a dostupna su sa bilo kog mesta na svetu i u bilo koje doba dana.

Pročitajte još

Pročitaj još

Preplitanje prirode i duše u drugoj smaostalnoj izložbi Vere Vuksanović

Vera je ponela fotoaparat na odmor i njime uhvatila pejzaže: plaže, drveće, kamen, nebo. Međutim danas su ti predeli pomešani sa morskom vodom, s kojom je film došao u kontakt kad je Verina ćerka Zoe ispustila aparat. Iako je bilo iznenadno i možda neprijatno u trenutku, fotografije koje sada imamo su preklop tog momenta i drugih sećanja, koji se ne bi mogao desiti nikako drugačije.

Sasvim opravdano: Najposećenije otvaranje izložbe ove nedelje u Beogradu

Kada slikar čuven po mračnim prizorima uspe u sred dana i to onog praktično bajkovitog, osunčanog, jesenjeg - da privuče desetine eminentnih imena, koja umesto pauze za ručak na nekoj od beogradskih reka, puni strahopoštovanja nemo posmatraju raspeća, deformisane figure i sveopšte ništavilo jednog prostora, onda znate da nije reč o bilo kakvom slikaru. Reč je o slikaru čije ime budi istu količinu strahopoštovanja koliko i njegova dela, Vladimiru Veličkoviću.

Ne propustite: Četvrta samostalna izložba vizuelne umetnice Marije Maše Milanković

U Beogradu će u petak 8. oktobra biti otvorena četvrta samostalna izložba vizuelne umetnice Marije Maše Milanković.

Eksplozija boja: Zavirite u najstilizovaniji dom u Londonu

Savetnica za nekretnine Naomi Heaton transformisala je svoj dom u Londonu u upečatljiv prostor koji slavi njenu ljubav prema dizajnu i umetnosti.

Nostalgični za erom u kojoj nismo živeli kroz slikarstvo Leonida Afremova

Umetnost koja ne samo da govori 1000 reči, već i peva i pleše.

Još samo ove nedelje: 7 radova na Oktobarskom salonu koje ne smete propustiti

Ostalo je svega četiri dana do zatvaranja najznačajnijeg umetničkog događaja u regionu: 58. Oktobarskog salona (beogradskog bijenala umetnosti).