Harper's Bazaar Srbija

Meryl Streep, Nicole Kidman i Julianne Moore otvaraju novu izložbu Muzeja Metropolitan

29. oktobra u Metropoliten muzeju u Njujorku otvara se dugo očekivana izložba „About Time: Fashion and Duration“. Ranije je otvaranje odloženo za maj zbog pandemije koronavirusa. Izložba se fokusira na odnos mode koji se vremenom menja, a kako saznajemo, obuhvatiće komade od 1870. godine do danas, naglašavajući i linearnu i cikličnu prirodu mode. Svi eksponati biće crne boje kako bi se naglasile promene u teksturi i silueti.

Kao što znate, moda je uvek u potrazi za novitetima, ali istovremeno se neprestano okreće prošlosti za inspiraciju – ovaj dualizam inspirisao je kustose muzeja. Stoga su ovde dobro došli citati iz romana „Orlando“, koji govori o promenljivom odnosu glavnog junaka tokom vremena. A pošto se savremena muzejska izložba ne može ograničiti samo na vizuelnu komponentu, kustos Instituta za kostim, Andrew Bolto, pozvao je tri glumice Oskarovke da snime zvučni zapis za izložbu.

Meryl Streep, Nicole Kidman i Julianne Moore  čitale su odlomke iz već pomenutog romana Virginie Woolf. Sve tri poznate glumice igrale su 2002. godine u filmu „The Hours“ prema romanu Michaela Cunninghama, koji govori kako je knjiga Virginie Woolf promenila život tri žene. Kidman je sama glumila spisateljicu i za ovu ulogu dobila Oskara.   

Najnovije