Harper's Bazaar Srbija

Vizualno remek-delo: Pogledajte nestvarni ples ruku koji najavljuje paraolimpijadu u Parizu

Za ples je najvažniji pokret, koji uopšte nužno ne mora biti izveden telom!

Čitav tim plesača sve vreme sedeo je u invalidskim kolicima. Obučeni u crno, sa epidemiološkim maskama na licu, plesači su pomerali samo ruke. Uigranim ritmičkim pokretima, koji su se menjali po taktu muzike, pratili su svog koreografa – Sadecka Berrabaha, poznatijeg pod umetničkim imenom Sadeck Waff.

Talentovani plesač i sada već poznati francuski koreograf – Sadec, stajao je ispred svojih sedećih plesača i vodio ovaj mini “igrokaz” poput dirigenta.

Potpuna jednostavnost scene, enterijera i kostima, doprinela je još jačem utisku koji je ples u spoju sa muzikom, ostavio na nas. A, taj utisak je u najamnju ruku impozantan.

Muziku pod jednostavnim nazivom “prolog”, potpisuje francuski kompozitor Yoann Lemoine alias Woodkid, koji je poznat i po režiji muzičkih spotova, te ne čudi što se svaki takt tako savršeno uklapa u pokrete.

Video otvara mladić po imenu Oxandre Pecku, prva osoba koja je u Francuskoj primila specijalnu bioničku ruku od strane države.

Na njegovu veštačku ruku (do sada najlakšku multifunkcionalnu protezu ovakve vrste) naslanja se tvorac “ručnog” baleta od svega dva i po minuta – koja će vam biti dovoljna da sigurno nekoliko puta tokom trajanja snimka, polutiho i onako samo za sebe, izgovorite “woooooow!”.

U okviru teksta pogledajte ovaj jedinstveni performans, a u nastavku vam donosimo jednu od Sadecovih najpoznatijih koregografija – u pitanju je ona pod nazivom “Geometrie Variable”, zbog koje su za talentovanog koreografa sa juga Francuske, svetske zvezde poput Shakire i Davida Hallidaya zatražile direktnu saradnju.

Sada svetski poznat: videograf, koreograf, plesač i slikar – Sadeck Waff, svoj plesni put otpočeo je kao i većina dece arapskog porekla, plešući u kraju, na ulicama grada, sa društvom. Ali i izmišljajući svoje plesne pokrete, što je Sedecku bilo posebno interesantno.

S obzirom da dolazi iz porodice u kojoj nije bilo novca za kupovinu novih igračaka, niti zanimacija za decu, Sedeck i njegova dva brata, stvarali su sami i izmišljali svoje igre. Nov ples, nova pesma, nova igra – sve što su mogli sami da kreiraju uz pomoć mašte i kreativnosti, koje im po svoj prilici nije manjkalo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sadeck (@sadeckwaff)

Tekst: Maja Bunčić

Foto: You Tube

Najnovije