Harper's Bazaar Srbija

Nostalgični za erom u kojoj nismo živeli kroz slikarstvo Leonida Afremova

Da li se ponekad osećate kao da vaša duša i dalje luta ulicama Pariza u periodu između dva svetska rata? Kako u nekoj birtiji do jutra priča o prolaznosti ljudske duše sa Hemingvejem, bračnim parom Fizdžerald i Dalijem?

Ili je ona ipak ostala u nekom džez klubu u Nju Orlenasu dvadesetih godina prošlog veka, zajedno sa biserima koje ste nosili tada oko vrata? Možda čak i u snovima osećate miris cveća koji se širio sedamdesetih godina, kada ste zajedno sa Beatlesima želeli da promenite svet?

Upravo te osećaje će vam izazvati slike Leonida Afremova, koji je svojim prelepim slikama stvorio portal koji nas kroz vrtlog boja vodi baš gde i pripadamo – tamo gde nam je duša ostala. Njegova umetnost se ušuškala duboko u moderni impresionizam, a on govori mnogo više od 1000 reči. On ne samo da govori, već peva i pleše.

Leonid Afremov je rođen je 1955. godine u Belorusiji, u kojoj je i živeo sve do 1990. godine, kada se preselio u Izrael u koji su ga vukli koreni. Selio se sve do 2005. godine, godine koja mu je promenila život.  Tada je konačno pronašao mesto odakle njegova duša potiče, a to je Meksiko. Tamo je ostao do svoje smrti, 2019. godine, a uticaj šarene i magične kulture može da se vidi u paleti njegovih boja iz kojih eksplodira upravo ona energija koju možete osetiti na ulicama Kankuna. Ljudi koji žive za prirodu kojom su okruženi su ga inspirisali da i on sam pronađe lepotu u svemu što vidi, a potom je i nama predstavi kroz nestvarne pejsaže.

Svetsku slavu je stekao prvenstveno zbog njegove tehnike slikanja nožem, koju je preneo i na mlađe generacije kada je otvorio svoju školu. Svoje slike je stvarao kombinujući ovu tehniku “oštre četkice” sa prepoznatljivim tačkastim stilom. Iako zbog odsečnih pokreta noža njegove slike nisu izgubile smisao i oštrinu, zadržale su apstraktno značenje koje dozvoljavaju posmatraču da sam, svojim okom, pronađe lepotu za kojom žudi. Slike sa potpisom Leonida Afremova prodaju se za više hiljada dolara, dok one koje su naslikali njegovi učenici mogu da se nađu i za par stotina.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: afremov.com

Najnovije