Harper's Bazaar Srbija

Šta da čitaš, slušaš, gledaš i posetiš ove nedelje?

U novoj, redovnoj rubrici Harper's Bazaar-a naši gosti iz sveta kulture, umetnosti, mode i show bizz-a, daće vam ideju kako da na provereno kvalitetan način provedete slobodno vreme i nahranite dušu!

Ovonedeljni gost je istoričar mode i modni kritičar Stefan Žarić.

Ovaj 29-godišnjak iz Kule, školovao se u Americi i Evropi, trenutno je na doktorskim studijama engleske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njegova doktorska disertacija bavi se temom mode u Šekspirovom stvaralaštvu.

Nedavno je dobio i prestižnu Sakura stipendiju, zahvaljujući njoj, ovaj vrsni modni znalac dodatno će usavršiti znanje iz oblasti koja ne prestaje da ga inspiriše.

Stefana ste u poslednjih pola godine mogli sresti kao vodećeg kustosa u Muzeju Savremene umetnosti u Beogradu na izložbi “Ljubav je ljubav”, koja se osvrtala na poseban deo rada Jean Paul Gaultier-a, vezanog za kreaciju venčanica.

Potom kao specijalnog vodiča u Muzeju grada Beograda, gde nas je Stefan sproveo kroz modno stvaralaštvo Mire Brtke ili pak nedavno, u prvim redovima na reviji posvećenoj u čast najvećeg jugoslovenskog kretoara Aleksandra Joksimovića.

Ukoliko niste imali priliku da se sa ovim mladim, ambicioznim čovekom, susretnete na nekom od njegovih predavanja ili vođenja, onda to definitivno morate da promenite, to je naša proverena preporuka.

A, ovo su Stefanove preporuke:

ČITAJ

Za jednog istoričara mode koji je na doktorskim studijama engleske književnosti, preporučivanje knjiga je vrlo težak zadatak.

Trenutno me zaokuplja knjiga Charlie Porter-a „Šta umetnici nose“ (What Artists Wear), koja nam pruža uvid u moć i značaj mode umetničkih figura 20. i 21. veka.

Porter nam pokazuje kako su se umetnici modirali i kako su koristili modu predstavljajući sebe i stvarajući svoju umetnost, potvrđujući tako da su i moda i umetnost srazmerni umetnički fenomeni.

SLUŠAJ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antonio (@chinchetasonvinyl)

Od kada je 2017. godine Ana Stanić objavila pesmu „Ono što smo mi“ ja ne prestajem da je slušam.

Izuzetan spoj elektronike, popa, soft roka i r’n’b ritmova je nešto što karakteriše Anino stvaralaštvo u celini kao redak primer art-popa u Srbiji, a ovom pesmom nadmašila je samu sebe.

Pored Ane, od prošlog leta ne prestajem da slušam i nove albume Taylor Swift, „Folklore“, i Róisín Murphy, „Roisin Machine“. 

GLEDAJ

Kostimi, odnosno moda, meni su presudni za upuštanje u bilo koji filmski ili serijski narativ. U tom smislu, mislim da je Kubrick-ov film „Širom zatvorenih očiju“ neprevaziđen.

Kostimi funkcionišu na toliko mnogo nivoa i zaista daju ovom filmu jedinstven umetnički pečat, čineći ga kanonskim ostvarenjem istorije filma i umetnosti uopšte. 

POSETI

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaoru Hiroki (@kaoru_hrk)

Pandemija je prouzrokovala mnogo frustracije ukidajući nam putovanja i kulturne sadržaje, ali su zato mnogi muzeji svoje aktivnosti po prvi put učinile virtuelno dostupnim svetu.

Izdvojio bih izložbu „Moda u Japanu 1945 – 2020“ u Nacionalnom umetničkom centru u Tokiju, koja prati nastanak modernog i savremenog nacionalnog identiteta Japana putem mode, pokazujući nam ulogu modnih dizajnera u obnavljanju i kreiranju nacije, kulturnih politika i ekonomske moći. 

Razgovarala: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije