10 namirnica koje će „raspaliti“ vaš metabolizam

Koje namirnice bi trebalo da uključite u svoju ishranu?

Zar ne bi bilo sjajno kad biste mogli da smršate, a da ne gladujete? U stvari, da biste smršali, ne samo da treba ukloniti određene namirnice iz ishrane, već je potrebno dodati druge koja će ubrzati metabolizam i učiniti da vaše telo sagorieva više kalorija. Dakle, pravilan plan ishrane - pored zabrana treba da sadrži i sledeću hranu:

Voće i povrće

Pored toga što je bogato vitaminima, voće i povrće je bogato i vlaknima, za koja se pokazalo da povećavaju metabolizam za oko 10%. Dodatna prednost: vlakna uzrokuju sitost.

Zeleni čaj

Katehini koje sadrži štite telo od štetnih slobodnih radikala koji opterećuju organe i čine kožu dosadnijom i umornijom. Pored toga, zeleni čaj deluje kao super gorivo za metabolizam. Istraživanja su pokazala da će ispijanje 2-3 šolje zelenog čaja dnevno sagoreti oko 100 kalorija više.

Biber i ljuta paprika

Kapsaicin u ljutim začinima aktivira metabolizam - sve dok ste ljubitelj začinjenih ukusa. I još jedna prednost: vrući i začinjeni ukusi smanjuju apetit zadovoljavajući potrebu za intenzivnim ukusom. To znači da je lakše ograničiti se na manje porcije, a da se ne osećate uskraćenim.

Mahunarke

Uz malo mašte, mahunarke postaju ukusna i super zdrava jela, poput salata ili umaka. Budući da sadrže otporni skrob, oblik ugljenih hidrata koji prolazi neprobavljen kroz vaš probavni trakt, i „tera“ telo da koristi više energije pokušavajući da ga razgradi, oni zapravo sagorevaju više kalorija.

Avokado

Ovo kremasto voće sa posebnim ukusom postalo je prilično nutritivni trend. Avokado je bogat vlaknima i mononezasićenim mastima, koje su zdrave za srce. Dodatna prednost je što masne kiseline koje sadrži aktiviraju metabolizam.

Masna riba

Losos, sardine, tunjevina, inćuni i druga masna riba treba da budu istaknuti u vašoj ishrani. Omega 3 masti koje sadrže doprinose zdravlju srca, ali i regulaciji nivoa leptina. Zapamtite da su omega 3 masti prisutne i u sirovim orasima, sirovom maslinovom ulju i avokadu.

Jaja

Jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline. Ne ograničavajte ih na doručak: možete ih jesti u kancelariji ili ih uveče dodati u salatu.

Krompir

Čini se da krompir polako zauzima mesto koje zaslužuje u našoj ishrani. Sadrži rezistentni skrob, poput mahunarki, koji ubrzava naš metabolizam, dok kalijum kojeg ima u izobilju deluje diuretički.

Sirovi orasi

Orašasti plodovi su takođe odlična hrana za dijetu: sadrže puno dobrih masti, vlakana i proteina, što je kombinacija koja održava vaš metabolizam budnim. Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno jedu sirove orašaste plodove imaju brži metabolizam i manje telesne masti od onih koji nemaju ovu dobru prehrambenu naviku. Ali pošto su orasi bogati kalorijama, ograničite se na malu šaku dnevno.

Crna čokolada

Svakodnevni stres utiče na vaše hormone i brzinu metabolizma. Šta možete učiniti povodom toga? Jedite malu količinu tamne čokolade dnevno (oko 30-50 g). Dokazano je da konzumiranje čokolade smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Pored toga, čokolada sadrži teobromin i kofein, supstance koje takođe ubrzavaju metabolizam.

foto:hb.ua

Pročitajte još

Pročitaj još