Sprečite nastanak bora specijalnom ishranom

5 namirnica koje stimulišu proizvodnju kolagena

Mnogo puta smo govorili o kolagenu i verovatno znate da je on odgovoran ne samo za lep izgled kože, već i za celokupno stanje našeg tela.

Kolagen je poznati nitasti protein koji je deo svih tkiva ljudskog tela. Ime potiče od grčke reči kolla - "lepak“ i to nije slučajnost, jer mnogi stručnjaci upoređuju glavnu funkciju kolagena sa lepkom.

Kolagen je uključen u „izgradnju“ zglobova, kostiju, tetiva, kose, noktiju i kože i formira zidove vena, arterija i kapilara. Prema različitim procenama, na njega otpada oko trećine svih proteina u našem telu.

Starenjem, telo sve teže i sporije proizvodi sopstveni kolagen. Procenat proizvodnje kolagena opada do 20. godine, a posle 25. broj novih vlakana je već primetno manji od broja uništenih. Već u ovoj fazi primećujemo prve znake starenja: koža gubi elastičnost i vlagu, pojavljuju se prve bore, kosa i nokti rastu sporije...

 

Nedostatak kolagena takođe može uticati na zdravlje kostiju, zglobova i krvnih sudova, što dovodi do razvoja različitih hroničnih bolesti.

 

Kolagen se može piti u obliku dijetetskih suplemenata - već smo govorili o prednostima morskog i životinjskog kolagena - ili u ishranu možete dodati određenu hranu koja ili već sadrži kolagen ili podstiče njegovu proizvodnju u telu.

 

U galeriji vam otkrivamo 5 najzdravijih „kolagenskih“ namirnica.

 

zen.yandex

Pročitajte još

Pročitaj još