Kako brzo zaspati ako ste se probudili usred noći

Naše telo je nepredvidivo i u stanju je da se probudi u svako doba noći iz različitih razloga. Leti se to najčešće objašnjava visokim temperaturama vazduha i ranim izlascima sunca, ali ponekad postoje i drugi motivi: anksioznost, stres, prejedanje.

Otkrivamo vam 4 efikasna načina da zaspite za samo nekoliko minuta.

Izbegavajte stimulaciju mozga

Dakle, nemojte početi da planirate svoj dan, razmišljate o poslu ili učenju i, naravno, ni u kom slučaju nemojte uzimati telefon. Pokušajte da ostanete u krevetu i, na primer, u mislima ponovite deo filma ili knjige sa kojima ste se nedavno upoznali ili koristite dobro poznatu metodu: brojite ovce.

Koristite opuštajući sprej za spavanje

Takav sprej, na primer lavanda, mora se prskati na jastuk. Njegova formula kontinuirano oslobađa terapeutski miris tokom noći, a u nekim slučajevima čak i sprečava neplanirana buđenja.

Pokušajte sa smernom meditacijom

Kad se ljudi probude usred noći, često ih zbune uznemirujuće misli da ne mogu da spavaju. Zbog protoka negativnih nagađanja, um će ostati budan čak i ako je telo iscrpljeno. U takvoj situaciji vredi skrenuti pažnju sa stresa fokusiranjem na disanje, a u ekstremnim slučajevima ipak posegnite za telefonom i uključite opuštajuću muziku.

Koristite masku za spavanje i čepiće za uši

Ova metoda je pogodna za one koji se redovno bude zbog jutarnjeg svetla, čak i kroz zatamnjene zavese, ili buke koja dolazi od komšija i sa ulice. I zapamtite da je poželjno odabrati masku napravljenu od prirodnih materijala, jer je mnogo prozračnija.

Pročitajte još

Pročitaj još