Zašto je važno piti kurkumu svakodnevno

Zaista "zlatni" začin!

Kurkuma se naziva zlatnim začinom ne samo zbog boje, već i zbog blagotvornih svojstava. To je jedan od najefikasnijih dodataka ishrani na svetu. Hiljadama godina kurkuma se koristi kao lekovita biljka od naroda Indije, a početkom ovog veka mnoga klinička ispitivanja potvrdila su njene izvanredne koristi za gotovo sve telesne sisteme. Kurkumin, aktivni sastojak začina, bori se protiv upala, sprečava hronične bolesti, jača imuni sistem i poboljšava sveukupno blagostanje. Evo zašto kurkuma treba da bude deo vaše svakodnevne ishrane što je pre moguće.

Kurkumin ima moćna antiinflamatorna svojstva. Malo ljudi zna, ali inflamatorne reakcije su izuzetno važne za telo. Upala je odbrambeni mehanizam od virusa, bakterija i patogena koji mogu ugroziti naš život i zdravlje. Međutim, kada upala postane hronična, to više nije odbrana već ozbiljan problem. Aktivna jedinjenja u kurkumi sposobna su da se bore protiv upala na molekularnom nivou, štiteći svaku ćeliju u telu od novih oštećenja.

Kurkuma je moćan antioksidans. Oksidativno oštećenje ćelija je jedan od glavnih uzroka starenja i hroničnih bolesti. To se dešava usled delovanja slobodnih radikala koji reaguju sa aminokiselinama i proteinima u našem telu. Glavna prednost antioksidativnih jedinjenja je u tome što štite ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima. Dakle, kurkumin ne samo da usporava proces starenja, već ima i blagotvorne efekte na celokupno zdravlje.

Kurkumin poboljšava kognitivne funkcije i sprečava bolesti mozga i nervnog sistema. Aktivna jedinjenja u sastavu začina pomažu usporavanju starosnih promena u nervnom sistemu i sprečavanju Alchajmerove bolesti. Ključna karakteristika ove bolesti je nakupljanje proteinskih zapleta - amiloidnih plakova. Istraživanja pokazuju da kurkumin može pomoći u njihovom uklanjanju. Pored toga, poboljšava pamćenje i koncentraciju stimulišući stvaranje novih neuronskih veza u mozgu.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Bolesti srca i dalje su na vrhu liste po broju umrlih, pa vredi razmisliti o prevenciji, čak i ako ste sada potpuno zdravi. Kurkumin jača zidove krvnih sudova i srčani mišić, štiteći ih od oštećenja i promena povezanih sa starenjem.

Obezbeđuje prevenciju depresije. Postoji mišljenje da je depresija „van glave“ i da uopšte nije potrebno lečiti je, a to je pogrešno. Depresija je apsolutno stvarna bolest izazvana promenama na hormonalnom nivou i nivou neurotransmitera. Kurkumin je prirodni antidepresiv koji pomaže u sprečavanju depresije stimulišući proizvodnju serotonina i dopamina („hormoni sreće“).

Kurkuma može biti odličan dodatak vašoj svakodnevnoj ishrani. Dodajte je kao začin mesu i žitaricama i ne zaboravite na crni biber - bez njega se kurkumin neće dobro apsorbovati. Pored neospornih zdravstvenih blagodeti, vaša omiljena hrana će dobiti prijatnu zlatnu boju i začinjenu aromu.

Osim toga, začin je odličan sastojak čaja i smoothieja Takođe treba dodati pićima prstohvatom crnog bibera. Pomešajte kurkumu sa sokovima od limuna, biljnim čajevima ili mlekom (ovaj napitak je posebno popularno u Indiji).

Pročitajte još

Pročitaj još