Koju hranu ne treba jesti noću ako želite da čvrsto spavate

Ovde leži razlog nemirnog sna!

Pitanje šta jesti za večeru nameće se pred nama gotovo svakodnevno. Večera je jednako važan obrok kao i doručak i ručak i ne treba je zanemariti. Međutim, važno je zapamtiti da nije sva hrana dobra za jelo pre spavanja.

Nepravilan obrok može izazvati nelagodnost u stomaku i crevima i bol, što može dovesti do nemirnog sna, pa čak i noćnih mora. Ove ćete pronaći listu namirnica koje su potpuno neprikladne za večernji obrok.

Sveže povrće

„Ali šta je sa salatom od povrća?" - mogli biste reći. Stvar je u tome što je stereotip da treba jesti salatu od povrća za večeru, ugrađen u filmove, knjige i milione naloga fitnes blogera, velika zabluda. Povrće sadrži puno vlakana (a u druga doba dana je to jednostavno divno), za koje stomak mora da se potrudi da probavi. A kada zaspite, i vaši unutrašnji organi prelaze u „režim spavanja“ - nastavljaju da rade, ali manje intenzivno. Sa varenjem sirovog povrća u telu nastaće problemi i imaćete mnogo neprijatnih senzacija koje će poremetiti vaš san.

Crveno meso

Crveno meso u bilo kom obliku ne vredi jesti noću, a uopšte nije stvar u kalorijama. Crveno meso ima puno tirozina, što može pomoći u povećanju nivoa adrenalina u krvi. Zbog toga je najbolje jesti meso ujutro: do večeri će se nivo adrenalina vratiti u normalu i možete mirno spavati. Bela živina ili nemasna riba su pogodniji kao lagana proteinska komponenta večere.

Začinjena hrana

Oni koji svoj život ne mogu zamisliti bez začinjenog, ipak bi trebalo da zaborave na jaku hranu nekoliko sati pre spavanja. Kapsaicin (supstanca koja hranu čini začinjenom), kada dospe na sluznicu, bilo usta ili želudac, nadražuje je i izaziva protok krvi (u slučaju želuca postoji i obilno lučenje želučanog soka, što može prouzrokovati gorušicu). Sve ove neprijatne senzacije, koje se pojavljuju tokom spavanja, mogu izazvati noćne more. Snovi su ono što najviše zabrinjava našu podsvest i osećaj žarenja u stomaku će je jasno poremetiti. Dakle, vaš omiljeni meksički restoran više je za ručak nego za večeru.

Masna hrana

Sada govorimo o nezasićenim (zdravim) mastima - o maslinovom ulju, orasima, avokadu, masnoj ribi i drugoj zdravoj hrani. Prednosti ovih proizvoda su zaista ogromne, ali trebalo bi ih se odreći najmanje 4 sata pre spavanja. Ovde je situacija približno ista kao sa sirovim povrćem: telu je potrebno puno energije da bi asimilovalo masti, a ako već zaspi, proces varenja je inhibiran.

Pročitajte još

Pročitaj još