Najzdraviji način pripreme jaja

Da ne biste naškodili telu.

Jaja se mogu naći na skoro svakoj listi zdrave hrane: puna su belančevina, vitamina, minerala i zdravih masti. Međutim, mnogi nutricionisti su mišljenja da nepravilno kuvana jaja ne samo da nisu dobra za telo, već mogu i ozbiljno da mu naštete. Da li je to tačno i kako skuvati jaja kako bi se od njih izvukla samo korist?

Na ovo pitanje je teško dati nedvosmislen odgovor, jer nekoliko faktora utiče na korist (i štetu) jaja. Na primer, produženi toplotni tretman – dugo ključanje u vrućoj vodi ili pečenje u rerni – povećava apsorpciju belanca. Ovo je veoma važno, jer je belančevina „kompletna“ – sadrži sve aminokiseline esencijalne za telo.

S druge strane, produženom toplotnom obradom uništavaju se i druge korisne supstance sadržane u jajima. Dakle, tokom dugog ključanja, prženja ili pečenja, jaja gube od 12% do 61% vitamina, minerala i antioksidanata. Da bi se ovi gubici sveli na minimum, preporučuje se upotreba viših temperatura i kraćeg vremena kuvanja, ali u ovom slučaju dolazi do intenzivne oksidacije holesterola, bogatog žumancem, što nema najbolji efekat na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pa šta raditi? Nemoguće je u potpunosti izbeći procese razgradnje hranljivih sastojaka ili oksidacije holesterola na bilo koji način, međutim, možete odabrati metode kuvanja jaja u kojima će šteta za telo od ovih procesa biti minimalna. Stručnjaci preporučuju davanje prednosti tvrdo kuvanim jajima i poširanim jajima. Ovo su najjednostavniji načini kuvanja jaja kojima nisu potrebne previsoke temperature ili preduga toplotna obrada.

Ljubiteljima omleta se savetuje da smanje upotrebu mleka, kajmaka i drugih mlečnih proizvoda (ovo povećava opterećenje srca), ali naprotiv, bolje je dodati još povrća – ono će pomoći da se nadoknade svi vitamini i antioksidanti izgubljeni tokom procesa kuvanja. Pržite jaja u suvoj posudi ili uz dodatak prirodnih ulja – ona ​​ne oksidišu i ne stvaraju dodatni stres za telo.

harpersbazaar.ru

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.