Odustanite od šećera: 19 jednostavnih saveta za prevazilaženje ove navike

I ne morate čekati ponedeljak da biste započeli novi život.

Koliko puta ste pokušali da se odreknete šećera? Mahnito ste prolazili pored prodavnice, koja je na putu do posla postala obavezna tačka na vašoj ruti, pažljivo ste proučavali kompozicije i svaki put se uznemirili što nijedna grickalica neće ostati u korpi. Zvuči poznato? Izdahnite: niste sami. I evo nekoliko jednostavnih koraka, nakon kojih se i dalje možete odreći zavisnosti od šećera, a da ne iskusite takve „muke“.

Spremite se

Pre nego što odlučite da pobegnete od „belog neprijatelja“, pripremite puteve za beg. Oslobodite svoje police i frižider od slatkiša koji vam upadaju u oči u najkritičnijem trenutku.

Izbegavajte pad šećera u krvi

Izbegavajte to dodavanjem u ishranu više vlakana koja se nalaze u hlebu od celog zrna, testeninama, kvinoji, pirinču i ovsenoj kaši.

Pronađite korisnu alternativu

Šaka orašastih plodova ili suvog voća uspešno će zameniti grickalice koje ste navikli da uzimate u supermarketu.

Zaboravite na dijetalna pića

U većini slučajeva dijetetska pića sadrže zamenu za šećer - saharin, sukralozu. Takva hrana se često naziva niskokaloričnom, ali zbog svog hemijskog sastava usporava metabolizam. Stoga ne postoji ništa bolje od čaše vode sa limunom i svežom mentom.

Probudite svoja čula

Možda zvuči čudno, ali nekim ljudima mahuna vanile pomaže: treba je samo mirisati svaki put kad poželite nešto slatko. Da, miris vanile može pomoći u borbi protiv želje za šećerom.

Obratite pažnju na sastav

Pored šećera, obratite pažnju na med, fruktozu, sirupe, koncentrate voćnih sokova. I ne zaboravite: što je neki sastojak viši na listi, to je njegov sadržaj veći u proizvodu.

Isplanirajte svoj dan

Neka vaš svakodnevni život konačno postane produktivan. Zakažite sastanke, učite sa entuzijazmom. Ovo vam pomaže da odvratite pažnju od dosadnih misli o slatkišima.

Izbegavajte jaku glad

Pokušajte da jedete češće, na primer, na svaka tri sata. Na ovaj način je mnogo veća verovatnoća da ćete svesno odustati od šećera.

Dodajte začine

Prstohvat cimeta u jutarnjoj ovsenoj kaši pomoći će vam da diverzifikujete doručak i smanjite šećer u krvi.

Bavljenje sportom

Ako vaš odnos sa šećerom ima psihološku osnovu, tada endorfin koji se proizvodi tokom sporta dolazi u pomoć. Vreme je da posetite teretanu.

Odgovorno planirajte svoje grickalice

Prema statistikama, ljudi premašuju unos kalorija za 50% zbog grickalica. Razmislite unapred o tome šta ćete jesti tokom dana. Dodajte hranu sa visokim sadržajem proteina. Trik: pokušajte oprati zube posle jela, podsvest će taj signal shvatiti kao kraj obroka.

Doza

Nemojte naglo odustati od šećera: najverovatnije će vam biti previše teško. Zbog toga smanjujte količinu svakog dana kako biste bez stresa mogli odustati od šećera. Ujutro kafi dodajte jednu kašiku manje, umesto jabuke uzmite celer za međuobrok.

Pazite na san

Nedostatak sna ne samo da utiče na vaš izgled, već i povećava želju za šećerom. Naspavajte se, pronađite svoju rutinu. U idealnom slučaju, pokušajte da postignete prirodno buđenje.

Jedite više povrća

Kada birate između voća i povrća, prednost dajte povrću. Povrće sadrži sve mikrohranljive sastojke koji su vam potrebni, a vlakna će vam obezbediti energiju tokom dana i smanjiti žudnju za šećerom.

Više šetnje

U svoj raspored dodajte večernje šetnje: na ovaj način možete izbeći gledanje večernjih emisija ispred televizora, jer takve „sesije“ uvek prati ne baš najzdravija hrana.

Promenite svoje razmišljanje

Odricanje od šećera ne shvatajte kao kaznu. Usredsredite se na rezultat koji ste već postigli. Češće se hvalite, vodite dnevnik: ovo će vam pomoći da se rekonfigurišete, da vaše misli krenu u pozitivnom smeru.

Jedite polako

Povežite svoje ukuse. Uživajte u procesu. Ne brinite o tome koji desert vas očekuje na kraju večere. Setite se principa ovde i sada.

Skuvajte hranu sami

Ako pažljivo pogledate sastojke, verovatno ste primetili da mnoga nezaslađena hrana sadrži šećer. Stoga, domaća hrana neće sadržati takva „iznenađenja“, jer vi sami kontrolišete njen sadržaj.

Smislite plan B

Kada sledeći put budete privučeni slatkišima, pripremite bobice, orahe, voće. Kupite ih unapred i uvek imajte pri ruci.

Pročitajte još

Pročitaj još