Kolagen u prahu – sve što nismo znali o pomoćniku lepote kose i kože

Mnogo puta smo čuli žene da se žale kako im opada kosa, koža im je suva, a nokti krti i lomljivi. Po sredi tih problema može biti anemija ili sličan zdravstveni problem koji se rešava suplementima. Kako živimo u vremenu gde za sve u vrlo kratkom roku možemo dobiti instant rešenje, tako smo skloni upotrebi proizvoda na svoju ruku ili „po preporuci“.

Gore navedeni problemi su naročito karakteristični za zimski period, saveti čuče iza svakog ćoška, ali šta zapravo pomaže?

Iskustvo mnogih žena pokazalo je da navedeni nedostaci slede zbog manjka kolagena. Kolagen je protein koji je ključan u izgradnji našeg mišićno – koštanog sistema i kože kao najvećeg organa. Upravo on omogućava da se ćelijski elementi „vezuju“, pritom olakšava izgradnju i (ako je potrebno) reparaciju tkiva, tetiva ili drugih mišića. Kako kolagen s godinama opada, tako je smanjena i mogućnost našeg organizma da se bori protiv: bora, opadanja kose ili slabosti mišića.

Sve češće se priča o kolagenu u prahu koji se koristi kao dodatak u ishrani. Ovaj prah dodaje se u omiljeni sok, čaj ili neki drugi napitak, a njegova glavna funkcija je da opskrbi organizam ovim proteinom i podstakne ga da ponovo stvara vlastiti kolagen. Iako kolagena ima u mnogim namirnicama (pretežno životinjskog porekla), on nije sasvim dovoljan da se smanji opadanje kose ili bol u kolenu.

Zanimljivo je da je ovaj suplement naročito važan kod osoba koje su na vegeterijanskom režimu ishrane, upravo zbog toga što svoje telo ne snabdevaju ovim proteinom.

Korisnici kolagena u prahu ističu da su njegovi benefiti višestruki – gušća kosa, zdravija i blistavija koža, jači zubi i brži metabolizam. Posebno je značajno što neki ističu da im je upravo on pomogao nakon sportskih povreda ili da smanjuje bol i napetost u mišićima i zglobovima. Naravno, iako nije opasan, svako bi trebalo da pije svoju propisanu dozu.

Da li može biti štetan?

Istraživanja pokazuju da je kolagen u prahu (ali i kao sirup ili u kapsulama) veoma blagotvoran za organizam. Međutim, nije nemoguće da pri početku konzumiranja osetite nadutost ili imate dijareju. Do sada nisu utvrđene nikakve značajne ili agresivne nus pojave, ali i ukoliko se dese (poput nadutosti, blagog osipa ili dijareje) vrlo su neprimetne i brzo prolaze, a pravi rezultati mogu uslediti nakon par nedelja konzumiranja.

Foto: pexeel.com

Pročitajte još

Pročitaj još