Morski ili životinjski: koji kolagen odabrati

Fokusiranje na potrebe tela!

Kolagen je fibrilarni, končasti protein koji je deo svih tkiva ljudskog tela. Ime proteina potiče od grčke reči kolla - "lepak". To nije slučajno: mnogi stručnjaci upoređuju glavnu funkciju kolagena sa lepkom. Njegovi molekuli formiraju duga, tanka proteinska vlakna - fibrile. Ona služe da drže ćelije tkiva na okupu i vezuju naše telo u jedinstvenu celinu. Kolagen je uključen u „izgradnju“ zglobova, kostiju, tetiva, kose, noktiju i kože i formira zidove vena, arterija i kapilara. Prema različitim procenama, na njega odlazi oko trećine svih proteina u našem telu.

Sa starenjem, telu postaje sve teže da proizvodi sopstveni kolagen: do 20. godine proces proizvodnje proteina se znatno usporava, a posle 25. broj novih vlakana je već primetno manji od broja uništenih. Već u ovoj fazi počinju da se pojavljuju prve promene povezane sa uzrastom - koža gubi elastičnost i hidrataciju, pojavljuju se prve bore, kosa i nokti rastu sporije, a struktura postaje tanja. Posle nekog vremena nedostatak kolagena već može uticati na zdravlje kostiju, zglobova i krvnih sudova, što dovodi do razvoja različitih hroničnih bolesti. Skoro je nemoguće dobiti odgovarajuću količinu kolagena iz hrane, a u pomoć stižu dijetetski suplementi.

Proteine iz njih telo savršeno apsorbuje i često ide zajedno sa drugim korisnim supstancama (na primer, hijaluronskom kiselinom i vitaminom C), koje služe kao katalizatori za njegovo delovanje. Kolagen, koji je deo dijetetskih suplemenata, ima dve vrste - životinjski i morski. Pored razlike u poreklu, ovi aditivi imaju i niz značajnih razlika.

Morski kolagen

Kao što pretpostavljate iz imena, morski kolagen se pravi od ribe. Morski kolagen je bogat izvor kolagena tipa 1 (ukupno ih ima tri). 1. - najzastupljeniji tip kolagena u našem telu. Upravo je on odgovoran za „izgradnju“, regeneraciju i održavanje zdravlja našeg najvećeg organa - kože. Morski kolagen se već dugo koristi u proizvodnji kozmetike protiv starenja i jačanja kože, a efekat nesumnjivo postoji, ali se značajno povećava kada se uzima interno. To je zbog odlične bioraspoloživosti morskog kolagena - po strukturi je bliži našem kolagenu. Pored toga, visokokvalitetni prahovi kolagena se hidrolizuju - rastavljaju na manje čestice - što olakšava proces apsorpcije. Morski kolagen pomoći će usporiti proces starenja i smanjiti pojavu njegovih spoljnih znakova: bora, promenu boje i opuštenosti. Suplementi kolagena neguju kožu iznutra, bukvalno joj pružajući prirodni efekat liftinga. Takođe može pomoći u borbi protiv celulita i strija - jača kožu i dobro se nosi sa omraženim „kvrgama“.

Životinjski kolagen

Ime dovoljno govori o poreklu životinjskog kolagena (kao u slučaju morskog kolagena). Životinjski kolagen je lakše proizvesti, često je jeftiniji, ali ne može se reći da je lošiji od morskog kolagena - oni su jednostavno namenjeni različitim svrhama. Životinjski kolagen je izvor kolagena tipa 1 i 3. Uglavnom se nalazi u vezivnim tkivima i zglobovima, tako da se može koristiti za podršku celokupnom zdravlju tela i oporavku od povreda. Životinjski kolagen ne samo da pomaže u održavanju mladalačke kože, već i sprečava brojne starosne promene povezane sa kostima, zglobovima i unutrašnjim organima.

Koji kolagen odabrati

Nemoguće je reći da je jedan od dva tipa lošiji od drugog. Međutim, treba shvatiti da oni nisu zamenjivi, što znači da prilikom izbora dodataka treba da se usredsredite na individualne potrebe tela. Ako vam je cilj glatka, čvrsta, zategnuta koža, morski tip kolagena je za vas. Glavna stvar je odabrati kvalitetan proizvod - hidrolizovan i bez toksičnih aditiva. Ako želite da celo telo bude zdravo, uključujući kosti, zglobove i vezivna tkiva, odlučite se za životinjski kolagen. Takođe pomaže u borbi protiv vidljivih znakova starenja kože, iako je manje efikasan od morskog.

Većina stručnjaka insistira na integrisanom pristupu - upotrebi morskog i životinjskog kolagena. To vam omogućava da zadovoljite sve potrebe tela i usporite i vidljivo starenje i slične procese u kostima, zglobovima i unutrašnjim organima.

harpersbazaar.ru

 

Pročitajte još

Pročitaj još