Harper's Bazaar Srbija

No time: 3 lagane salate spremne za 10 minuta

Zdrave, letnje i izuzetno prijatne!

Kako se približavamo plaži, pripreme su užurbane. Šta pod tim podrazumevamo? Uravnotežena ishrana, puno vode, vežbanje, promena navika i što zdraviji izbori. Rekli bismo da će ovo biti naša svakodnevica u bliskoj budućnosti. Međutim, ono od čega nikako ne želimo da se oprostimo su lagani, ali istovremeno eksplozivni ukusi naših omiljenih jela. Iz tog razloga, takođe razbijamo mitove i stereotipe, predlažući vam 3 neodoljive salate, kojima definitivno nećete moći da odolite i možete ih pripremiti za samo 10 minuta.

Osvežavajuća salata od nara, narandže i paradajza

Potrebno vam je:

  • 200gr. spanaća
  • 200gr. rukole
  • 200gr. zelene salate
  • 1 šolja nara
  • 1 šolja krutona
  • 1 isečena pomorandža
  • 50gr. sušenog paradajza, isečenog
  • Seme susama

Za preliv

  • 1/3 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 30 ml meda
  • So i biber

Stavite spanać, rukolu i zelenu salatu u veliku posudu i izmešajte. Dodajte nar, narandžu, sušeni paradajz, krutone i seme susama. Zatim pripremite preliv i prelijte salatu.

Kalorije: 290

Cool letnja salata sa voćem i kozjim sirom

Potrebno vam je:

Za preliv:

  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika meda
  • so
  • biber
  • 50 ml. balzamiko sirćeta
  • 100 ml suncokretovog ulja

Za salatu

  • 1 tikvica
  • 1/2 krastavca
  • 1 šargarepa
  • 1 nektarina
  • 150 gr. miks salata
  • 100 gr. kozji sir
  • 100 gr. jagoda

U činiji pomešajte sastojke za preliv i mešajte ručnim blenderom. Zatim tikvice, krastavac i šargarepu isecite na tanke listiće i stavite ih u posudu sa hladnom vodom i ledom. Ostavite ih u frižideru 2 sata, da postanu hrskaviji. Procedite povrće, iseckajte nektarinu i dodajte u tiganj. Prelijte prelivom i pomešajte sve sastojke. Na kraju dodajte sir, jagode i uživajte u obroku.

Kalorije: 287

Ukusna pileća salata sa BBQ sosom

Potrebno vam je:

  • celer
  • 100 ml. sirćeta
  • 40 gr. šećera
  • 200 gr. pilećih prsa
  • 60 ml. maslinovog ulja
  • 1 kašika BBQ sosa
  • 300 gr. iceberg salate
  • 100 gr. kozjeg sira
  • so
  • biber
  • peršun, sitno iseckan
  • 6 čeri paradajza

Za mešavinu začina

  • 1 kašika paprike, dimljena
  • Beli luk u prahu    
  • 1/4 kašike kurkume
  • 1/4 kašike  cimeta
  • 1 prstohvat karanfilića
  • 1/4 kašike muskatnog oraščića

Isecite celer na tanke kriške i stavite u posudu. U posudu za kuvanje dodajte sirće zajedno sa šećerom i pustite da ključa 5 minuta dok se šećer ne otopi. Mešajte i sipajte svoju tečnu mešavinu u posudu sa celerom. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider. Zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite sve svoje začine u posudu. Isecite piletinu i namažite je mešavinom začina sa obe strane. Stavite je na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni 15 minuta. Isecite meso na komade, i dodajte ga u veliku posudu. Stavite sve ostale sastojke i slomite kozji sir rukama. Promešajte i poslužite.

Kalorije: 292

Najnovije