Pokret Black Lives Matter nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Pokret Black Lives Matter nominovan je za Nobelovu nagradu za mir - bori se protiv rasizma i zalaže se za prava crnaca. O tome piše The Guardian, pozivajući se na Pettera Eidea, norveškog poslanika.

„Verujem da je jedan od ključnih izazova sa kojima se suočavamo, ne samo u Americi, već i u Evropi i Aziji, sve veći sukob zasnovan na nejednakosti“, rekao je Eide. Black Lives Matter je postao veoma važan svetski pokret protiv rasne nepravde“.

Petter Eide je takođe uveren da je pokret postigao izuzetan uspeh u podizanju svesti širom sveta o pitanju rasne nejednakosti. Poslanik, koji je ranije nominovao branitelje ljudskih prava iz Rusije i Kine za nagradu, rekao je da je još jedna stvar koja ga je impresionirala u pokretu Black Lives Matter bila to što su „uspeli da mobilišu ljude iz svih sfera života, a ne samo Afroamerikance“.

Podsetimo se da su pokret Black Lives Matter 2013. godine osnovali Patrisse Cullors, Alicia Garza i Opal Tometi kao odgovor na oslobađajuću presudu u Sjedinjenim Državama u vezi sa čovekom koji je pucao u Trayvona Martina.

Pokret je stekao šire prihvatanje 2014. godine nakon protesta zbog smrti Michaela Browna i Erica Garnera i pokrenuo globalne proteste 2020. godine nakon smrti Georgea Floyda i Breonne Taylor.

 harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još