Ralph Lauren poseduje najskuplji i možda najlepši automobil na svetu

Cena ovog dijamanta među četvorotočkašima premašuje cifru nekih vila u Zapadnom Holivudu.

Elegantan, sportski, luksuzan i redak, sve su ovo epiteti kojima se može opisati jedan od najlepših i najvrednijih automobila na svetu, a nalazi se u posedstvu čuvenog američkog dizajnera.

Ralph Lauren poznat po svojoj ljubavi prema četverotočkašima, može da se pohvali zavidnom kolekcijom koja premašuje čak 60 retkih modela!

Među njima nalazi se i onaj koji se sa razlogom može nazvati pravim dijamantom, ne samo kada je u pitanju njegova vrednost, već i činjenica da je najređi kako u njegovoj kolekciji, tako i na svetu. Naime, postoje svega četiri modela ovog nesvakidašnjeg automobila.

U pitanju je Bugatti tip 57 SC Atlantic, a njegova vrednost iznosi fantastičnih 40 milona dolara!
Ukoliko bi se našao na aukciji, ovaj u svakom smislu jedinstven Bugatti, mogao bi da dosegne cifru koja premašuje vrtogalvih 110 miliona dolara.

Kada je davne 1937. godine dizajniran, smatrao se vrhuncem Art Deco dizajna u automobilskoj industriji, ali i najbržim i najlepšim automobilom na svetu.

Tokom 30-ih ovaj model origanlno je prvi put kupljen od strane britanskog tenisera Richarda B. Popa, a dizajn potpisuje Jean Bugatti, sin osnivača ovog čuvenog francuskog proizvođača automobila visokih performansi.

Originalan model bio je prepoznatljiv po svojoj safirno plavoj boji, ali je tokom restauracije automobila u 1988. godini, kada ga je dizajner kupio prefarban u crnu po njegovoj želji, dok je unutrašnjost ostala ista - koža u bež tonu.

Bugatti tip 57 SC Atlantic može da dosegne brzinu i do 125 kilometara na sat, a jedna od zanimljivosti vezanih za njega, jeste ta da iako se zna da postoje četiri modela ovog, inače legendarnog Bugatti-ija, već čitavih 80 godina ne zna se gde se nalazi četvrti model.

Jedan je dakle u vlasništvu Ralpha Laurena, drugi se nalazi u Mullin Automotive muzeju u Los Anđelesu, treći je uništen u automobliskoj nesreći 1950., a za četvrti se samo zna da je proizveden.

Zar ste očekivali da jedan ovakav lepotan ne poseduje i dozu misterije?

Tekst: Maja Bunčić
Foto: Profimedia

Pročitajte još

Pročitaj još