Zašto u vezama ponavljamo iste stvari?

Ponavljanjem ne bi trebalo da nastojimo da promenimo nešto što se do sada nije promenilo. 

Koncept prinude uvek je zanimljiv za proučavanje - šta nas navodi da prihvatamo nešto za šta možda i sami znamo da ne bi trebalo, da nije ispravno? Kada je reč o prinudi na ponavljanje nekog obrasca ponašanja ili osećanja, uvek se ispostavlja da nije reč o nečemu što je prijatno, već naprotiv, destruktivno i bolno, te smo baš zbog toga dodatno zainteresovani za razbijanje ovog "začaranog kruga". 

Na ponavljanje se gleda na različite načine, u zavisnosti od toga o kom pravcu u psihoterapiji je reč. Ponavljanje može biti kao loša navika koje se možemo rešiti uslovljavanjem; kao iracionalni načini razmišljanja koji se mogu "izlečiti" racionalnim; kao obrazac koji smo usvojili u detinjstvu i koji se ponavlja u odraslom dobu. No, bilo kako bilo, "prinuda ponavljanja" jeste nešto što se smatra lošim po ličnost, ali nešto na čemu se može raditi. 

Zanimljivo je da je Frojd ponavljanje posmatrao kao "nagon smrti", odnosno nesvesni nagon ka samouništenju. Ipak, drugi smatraju da je ponavljanje u određenom periodu (recimo u detinjstvu) bilo fleksibilno i neophodno za psihički opstanak, ali da se u određenom trenutku ta funkcija promenila te je sada prosto destruktivna. Ponavljanjem ne bi trebalo da nastojimo da promenimo nešto što se do sada nije promenilo. 

Zbog "prinude ponavljanja" određenu osobu možemo da posmatramo kao da je reč o nekom drugom, a isto tako, osobu možemo da posmatramo kroz prizmu naših osećanja. Na primer, u svom partneru možemo da vidimo svog roditelja sa kojim nismo imali dobar odnos te sada želimo da ga popravimo iako to ne možemo da uradimo preko osobe koja nema nikakve veze sa tim konfliktom, ili, ukoliko se osećamo krivim zbog nečega, mislićemo da osoba preko puta nas misli da smo loši. 

Ako se setimo da ne možemo da dobijemo drugačiji rezultat ako stalno postupamo na isti način, lako je zaključiti da ponavljanje obrazaca za koje znamo da su bolni i neadekvatni neće koristiti našim odnosima - niti sa samim sobom, niti sa drugim ljudima. No, da bi se ovo promenilo, neophodno je da osvestimo da se ponašamo na ovakav način. Nije lako niti brzo promeniti ponašanje koje smatramo "prirodnim" i koje vrlo verovatno primenjujemo ceo život iako nije nemoguće da na taj način nikada ništa dobro nismo postigli. 

Da bismo prestali da radimo nešto što je loše za nas, moramo nečega da se odreknemo. Uljuljkani u nezdravu zonu komfora u kojoj je uvek sve isto, poznato i sigurno, neće nam biti lako da sve to zamenimo stranim, nepoznatim i neizvesnim. Ali, znamo, baš u toj tački počinje naš rast i razvoj u osobu koja je dobra sebi, a samim tim i ljudima do kojih joj je stalo. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.

Pročitajte još

Pročitaj još

Nedeljni horoskop za period od 04. do 11. jula

Šta nam donosi još jedna vrela nedelja pred nama pročitajte u nastavku...

Vikend horoskop od 01. do 04. jula

Šta su vam zvezde zapisale za vikend pred nama pročitajte u nastavku...

STRELAC astro za leto 2022.

LJUBAV: Proleće je za vas počelo obećavajuće, ako ste slobodni neko ko je vredan vaše pažnje pojavio se na radaru. Ukoliko niste sigurni kako da priđete ovoj osobi, pustite da vreme učini svoje, a tokom jula krenite u akciju, jer će vas zvezde podržati u svemu što naumite na emotivnom planu, ista situacija nastavlja se i u avgustu. Ukoliko ste zauzeti i nameravate da pravite planove za budućnost, zahvaljujući Jupiteru u Ovnu koji koji je počeo da pravi trigon sa vašim natalnim Suncem još sredinom maja, stvari su počele da se stabilizuju, a planovi za budućnsot se polako nižu, pogotovo tokom jula i avgusta. Ovo će biti dva odlična meseca za utvrđivanje mogućeg datuma venčanja, zvaničnu veridbu, početak zajedničkog života ili preseljenje u novi dom. Najkomplikovaniji period za održavanje veze biće onaj koji se odnosi na sam kraj leta i mesec septembar kada je Venera u tranzitu u Devici, ali će ovaj tranzit osetiti samo parovi u ozbiljnoj krizi. POSAO: Posmatrajući novi tranzit Jupitera koji je ovog proleća ušao u Ovna nakon otprilike 12 godina, konačno je došlo do prosperiteta zahvaljujući kojem budućnost konačno posmatrate sa mnogo više entuzijazma, koje u vama budu poverenje da se sreća naposletku ipak smeši onima koji to zaista zaslužuju, a ako je neko zalsužio sreću to ste onda vi. Za vas leto nije vreme žetve, već period kada se seje. Ovo je vreme kada bi trebalo da se udare temelji nekim velikim projektima, da se otpočne sa realizacijom ideja koje dokraja godine imaju pun potencijal da se ostvare. Dakle, leto će biti fundamentalno po pitanju karijere, te je savet zvezda da se ne opuštate previše, da ne uzimate veliki broj dana godišnjeg odmora, već da naporno radite ne biste li postigli ciljeve. Sa početkom proleća mnogi od vas su gotovo sigurno osetili snažnu želju da promene posao, oblast u kojoj rade ili čak grad u kome žive. Morate dati oduška ovoj primarnoj potrebi za promenom i kretanjem, već raditi polako i dosledno na ostavrenju cilja koji će se realizovati krajem godine.

Pod sjajem zvezda u Porto Montenegru održana ekskluzivna Omega days večera

Uz pomno odabrane VIP zvanice u luksuznom ambijentu, predstavljeni novi modeli još jedne spektakularne OMEGA kolekcije.

RAK astro za leto 2022.

Šta su vam zvezde zapisale za dugo toplo leto, otkrijte u nastavku..

LAV astro za leto 2022.

Šta su vam zvezde zapisale za dugo toplo leto, otkrijte u nastavku..