Harper's Bazaar Srbija

Air Zoom Pegasus 38: Legendarne patike za trku oko sveta

Nike Pegasus linija patika postoji preko tri decenije i stekla je reputaciju “univerzalnih patika za trčanje”. Pegasus model je evoluirao svih ovih godina i svaka linija bila je po nečemu bolja od prethodne. Ono što izdvaja nove Nike Pegasus 38 patike za trčanje od ostalih modela jeste sam oblik, kvalitet i udobnost koja je naročito važna za istrčavanje dugačkih distanci.

Ukratko, radi se o modelu koji je izdržljiviji i otporniji od svojih prethodnika, što logično omogućava trkačima da treniraju bolje i snažnije nego ikada do sad.

Za Pegasus 38 je napravljen poseban kalup koji daje stopalu dodatni prostor za prste. Takođe, prednji deo patike sačinjen je od Zoom Air tehnologije koja omogućava trkaču bolje odbijanje o površinu i poletnost.

Jezik ovog modela čini nezavisnu celinu i poseban deo u odnosu na ostatak patike, od koje je odvojen specijalnom penom. Uz novi sistem pertlanja, svaki trkač može preciznije da zategne pertle i prilagodi patiku svojim potrebama.

Gornji deo patike napravljen je od prozračnog, rupičastog materijala koji pušta stopalo da diše i smanjuje znojenje. Još jedna od inovacija u odnosu na prethodni Pegasus model jeste i unapređena pena u među-đonu, koja je konsturisana od lakšeg i dugotrajnijeg materijala.

Zato što su ove patike namenjene baš svima, među prvima kod nas su imali priliku da ih isprobaju Nela Bunčić, iskusni trkač koji za sobom ima niz pretrčanih trka i maratona, Slobodan Jotić, koji bez obzira na dijagnostikovanu MS, nije dozvolio da ga ona uspori već je rešio da mu to bude samo dodatna motivacija da on bude taj koji će pobediti u trci za svoje zdravlje kao i u trci za rekorde. Deo ovog tima je i Ksenija Arsić, koja je od skora rešila da će trčanje biti njen poziv i pridružila se jednoj od Beogradskih running ekipa, sa kojima zajedno svake nedelje usavršava svoje trkačke sposobnosti i radi na svojoj kondiciji.

Razgovarali smo sa Nelom Bunčić, fitnes entuzijastom i trkačicom, koja je visoke potpetice zamenila trkačkim patikama. Sudeći po broju trka koje je istrčala i nedeljnom broju pretrčanih kilometara, možemo zaključiti da je trčanje postalo njen način života. Istrčala je preko 30 polumaratona i jedan maraton, i to Njujorški, a kaže da se na njemu neće zaustaviti. Korona ju je omela u njenom načinu života, ali samo zato što su trke odložene a putovanja otežana, pa je tako do ovogodišnjeg Beogradskog maratona imala pauzu u trkama dužu od godinu dana. Prošle godine je tik pred zaključavanje naše zemlje sletela iz Londona na kom je učestvovala u lokalnom polumaratonu i ne sluteći da će joj narednih godinu dana Beograd biti jedina destinacija za trčanje. Ipak, zatvaranje u kuće je nije omelo u redovnom trčanju, pa je ove godine Beogradski maraton istrčala prvi put za manje od dva sata.

U intervjuu za Harper’s BAZAAR Srbija, Nela ističe zašto je trčanje sjajna disciplina, kako pronalazi motivaciju i deli savete za sve one koji žele da se oprobaju u trčanju.

Kada si krenula da se baviš trčanjem?

Trčanjem sam počela ozbiljnije da se bavim pre 8 godina, imala sam 21 godinu kada sam počela da redovno trčim 10km i od tada sam zaljubljena u trčanje. Ne prođe dan a da moj trening ne uključuje makar jutarnje trčanje.

Koje su prednosti trčanja u odnosu na ostale sportove kojima si se bavila, i kada si shvatila da je ovo prava disciplina za tebe?

Prednost trčanja je ta što ti ne treba ništa posebno i niko poseban da bi otišao i odradio trening. Takođe, tokom ove aktivnosti mozak mi se skroz opušta i vrlo često upadnem u meditaciju tokom trčanja, a kada završim budem toliko smirena i raspoložena da me je baš teško iznervirati, što je jako bitno za 21. vek i posao kojim se bavim.

Koliko puta nedeljno treniraš i odakle crpiš motivaciju kada imaš loš dan ili ti se jednostavno ne trenira?

Imam 6 treninga nedeljno, a pored trčanja redovno radim i treninge snage koji su takođe bitni za trkače. Nekako sam odlučila da je trčanje moja “obaveza” prema sebi samoj i da ako sebe ne ispoštujem onda mi je sve ostalo u životu džabe. Takođe, imam psa kom je neophodno istrčavanje, pa mi je ona dodatna motivacija i sa njom najviše volim da trčim i odradim trening. Ona mi uvek pravi društvo, volim da kažem da je ona “moj partner u zločinu”.

Koliko je važna oprema u kojoj treniraš i u kojoj meri ti ona pomaže da postigneš željene rezultate?

Oprema je jako važna, pogotovo kada upadneš u te trkačke vode. Prave helanke koje imaju prilagođene džepove za mobilni telefon i ključeve i top koji me ne žulja su mi jako važni i mnogo mi znače da mi svaki trening bude udoban, ali od cele opreme patike su najvažnije, jer one kada su baš dobre mogu da obave “pola posla”. Kao neko ko prelazi dosta kilometara na dnevnom nivou bitno je da patike budu pre svega udobne, ali i izdržljive kao i od materijala u kojem stopalo može da “diše”. Što se garderobe za trčanje tiče, najbitnije je naravno da bude od DRI-FIT materijala, kako bi sav znoj što bolje isparavao i kako bi se telo što bolje hladilo tokom napornih i dugačkih distanci.

Među prvima kod nas si imala priliku da isprobaš nove Nike Air Zoom Pegasus 38 patike. Kakvi su tvoji utisci za sad?

Ove patike su idealne za brze treninge intervala, ali i za dužine do 10 kilometara. Njihov đon daje neophodnu stabilnost trkaču i usmerava stopalo na pravilan gaz, dok je gornjište napravljeno od materijala koji vas nikada neće nažuljati. Pegasus je jedan od Nike-ovih najdugovečnijih modela za trčanje, i svaki trkač ima barem jedan par iz ove serije.

Za kraj, koja su 3 ključna saveta koja bi podelila sa našim čitaocima koji tek žele da krenu da se bave trčanjem?

  1. Radiš to za sebe zato ne smeš da odustaneš.
  2. Kreni da trčiš sa ekipom to je mnogo lakše za početnike, jer se međusobno motivišete i gurate dalje zajedno.
  3. Ono što ti danas deluje nerealno će za pola godine biti tvoja rutina, samo ispoštuj plan treninga.

Najnovije