Harper's Bazaar Srbija

Haljine za modernu Karmen u novoj couture kolekciji Giambattista Valli

Kolekcija Giambattista Valli inspirisana je baletom i Španijom.

Šta vam odmah padne na pamet kad se spomene ime Giambattista Valli? Naravno, višeslojna haljina od tila. Tokom proteklih nekoliko godina, ova silueta postala je ikonična za dizajnera, a svaka slavna ličnost nosila je svoju verziju na crvenim tepisima – od Kendall Jenner do Ariane Grande.

Naravno, uprkos svoj svojoj bezuslovnoj lepoti, već su postale pomalo dosadne – i došlo je vreme da dizajner potraži neku novu vizitkartu. A u novoj kolekciji mode, pokušao je to da uradi.

Nije prošlo bez „brendiranih“ haljina od tila – verni kupci brenda biće uznemireni ako ih ne vide. Ali ispalo je da su potpuno nove i sveže. Mini film, koji zamenjuje tradicionalnu projekciju, istakao je dva glavna Vallijeva izvora inspiracije ove sezone: Španiju i balet. Snimci mavarske arhitekture u Sevilji prošarani su snimcima modela u pratnji baletana. Radi jasnoće, snimci fasada i enterijera bili su paralelni sa haljinama, koje su očigledno bile inspirisane njima. Čini se da je dizajner bio očaran bizarnim preplitanjem katoličke i islamske kulture na jugu Španije. U 8. veku Arapi su tamo formirali kalifat – i stvorili fenomen mavarske kulture koja kombinuje evropski i arapski uticaj. Odavde su se u kolekciji pojavile suknje poput plesačica flamenka, bluze sa obimnim rukavima, kratki prsluci, crni ogrtači, ruže u kosi i, naravno, puno crvene. Sve ovo zajedno izgleda poput svojevrsne scenske garderobe moderne Karmen – bistre, dramatične i vrlo emotivne. A hipertrofirani volumen samo pojačava efekat.

Možemo se samo nadati da će se pandemija uskoro povući, pružajući nam priliku da vodimo prelepe haljine na našim omiljenim poznatim damama.

Sve haljine iz nove Couture kolekcije mole za crveni tepih!

Najnovije