Harper's Bazaar Srbija

Lični predmeti Andréa Leona Talleyja na aukciji

Tu su radovi Andyja Warhola, kolekcija naočara za sunce, couture torbe i dekorativni predmeti.

Aukcija ličnih predmeta legendarnog kreativnog direktora, TV lica, modnog novinara i urednika Andrea Leona Talleyja biće održana sledećeg meseca u kući Christie’s, uživo, ali i online. Asortiman predmeta koji oslikavaju pomalo ekscentrični stil jedne od vodećih figura u modnom novinarstvu druge polovine XX veka, a koja nas je napustila 18. januara prošle godine, predstavlja ključne momente same modne industrije Leonovog vremena.

Od ogrtača koji su pravljeni specijalno za njega, preko Louis Vuitton kofera sa monogramom, tu su i razni umetnički artefakti, književna dela, predmeti koji su ulepšavali prostore u kojima je boravio, kao i stvari koje su mu poklanjali njegovi veliki prijatelji i saradnici, za života, a među kojima su bili Diane Vreeland, Karl Lagerfled, Miucca Prada, Anna Wintour, Andy Warhol, Naomi Campbell, Ralph Rucci i drugi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christie’s (@christiesinc)

Nadmetanje za Leonove stvari vodiće njegova dobra drugarica, modna ikona Diane Von Furstenberg, kao i njegov štićenik poslednih godina, američki dizajner LaQuan Smith.

Tailley, koji je modu doživljavao kao polje za igru kroz koje je emitovao svoje lične sklonosti i afinitete, posedovao je ogromnu kolekciju predmeta visoke mode, tašni, nakita… koji, ne samo što prezentuju njegovu ljubav prema odi, nego govore o njegovoj duhovitosti i intelektu. Novac od prodaje njegovih Leonovih biće doniran ustanovama koje je za života podržavao i finansirao, a to su Abesinska baptistička crkva u Njujorku i misionarska baptistička crkva u Duramu u Severnoj Karolini.

– Modni senzibilitet Andréa Leona Talleyja bio je jedinstven i bezvremen. Kategorično šik, kolekcija predmeta koje je sakupljao tokom života je kao nijedna druga. Veoma smo uzbuđeni što smo u prilici da upravljamo kolekcijom predmeta koja pokazuje njegovu beskrajnu ljubav prema svemu što je lepo. Od Louis Vuitton kofera sa monogramom do za njega pravljenih Tom Fordovih kaftana, sve je povezano sa zaostavštinom koju je ostavio iza sebe i koja nastavlja da živi i da nas inspiriše, izjavila je povodom aukcije Elizabeth Seigel iz kuće Christie’s.

Predmeti iz kolekcije Andrea Leona Talleyja biće prodavani uživo u kući Christie’s 15. februara u Njujorku, a biće organizovane i dve online licitacije koje se završavaju 16. i 17. februara.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije