Harper's Bazaar Srbija

Odlikovanje za Stellu McCartney

Kralj Charles III uručio je specijalno priznanje britanskoj kreatorki za doprinos modi

Stella McCartney juče se uputila u Windsor zamak zajedno sa mnogobrojnim eko-aktivistima gde se susrela sa novokrunisanim kraljem Velike Britanije Charlsom III.

McCartneyevoj je uručeno odlikovanje za doprinos održivoj modi, poznatije kao CBE (Commander of the Order of the British Empire) koje predstavlja najviše odlikovanje pored viteštva koji kralj može da dodeli.

Za ovu ceremoniju, ćerka legendarnog Paula McCartneya obukla se u ručno rađenu teget haljinu koja dolazi iz njenog ateljea a napravljena je od Nativa samoregenerišuće vune. Ova tkanina postala je jedna od trenutno najodrživijih. Pored toga, Stella je nosila satenske salonke i tašnu, takođe iz svoje kolekcije veganskih materijala. Čak je i lepak koji je korišćen u njihovoj izradi eco-friendly.

Pored ove nagrade, ova britanska kreatorka je vlasnica još jednog odlikovanja koje se zove Orden Britanskog Carstva, a uručila joj ga je kraljica lično još 2013. godine.

McCartney je takođe poznata po svom radu sa sadašnjim kraljem Velike Britanije na promovisanju i implementiranju ekoloških mera, gde je 2021. zajedno sa njim učestvovala na različitim projektima i gde je predstavljala čitavu modnu industriju na samitu G7.

Moj cilj je da pokrenem promenu, nateram investiture da ulože u ekologiju i da kreiramo inicijativu koja će osvestiti sve moje kolege kako bismo ostavili bolji svet za buduće generacije. Nadam se da će nam G7 pomoći da donesemo regulative koje će stvoriti svet bez surovog tretiranja životinja koji voli sva stvorenja Majke Prirode”, rekla je tada.

Tekst: A. N.

Foto: Profimedia

Najnovije