Saint Laurent otkupio vintage kolekciju YSL od 4.000 predmeta

Kreativni direktor brenda Saint Laurent, Anthony Vaccarello, kupio je celu vintage YSL kolekciju kolekcionara Oliviera Châteneta.

Ukupno 4.000 predmeta prešlo je u vlasništvo brenda, a komadi su objavljeni u kolekcijama od 1966. do 1985. godine. Kolekcija uglavnom uključuje odeću Saint Laurent Rive Gauche ready-to-wear - kapute, haljine, odela, bluze, pletivo, torbe, cipele, nakit, šalove.

Haljina od perlica u afričkom stilu iz prolećne kolekcije 1967. godine ranije je bila u vlasništvu vojvotkinje od Vindzora, a sada se vraća u vlasništvo modne kuće. Sve ove stavke biće uvrštene u postojeću arhivu Saint Laurenta koja se nalazi u sedištu brenda na Rue de Bellechasse u Parizu.

"Monsieur Yves Saint Laurent stvorio je izuzetno dragocenu zaostavštinu, koja je beskrajni izvor inspiracije", izjavio je kreativni direktor brenda.

U ovom slučaju iznos transakcije nije objavljen. Saint Laurent je u vlasništvu modnog konglomerata Kering koji aktivno podržava muzej Yves Saint Laurent u Parizu, koji već čuva arhivu od 5000 odevnih predmeta, 15.000 modnih dodataka i hiljadu skica maestra.

U intervjuu, Olivier Châtenet, objasnio je zašto je odlučio da proda svoju kolekciju, kojoj se divio ceo svet, a 2014. godine su neki odevni komadi korišćeni za snimanje filma o modnom dizajneru. Olivier je sakupljao proizvode već 30 godina, dok je priređivao izložbe u Parizu, Šangaju i Hong Kongu, tako da sama kolekcija ostaje živa i korisna ljudima. Olivier je svestan potrebe za novim projektima, tako da nasleđe dizajnera i dalje živi i daje radost. Ovaj beskrajni proces je veoma naporan i sada je kolekcionar posao preneo pouzdanom i ažurnom partneru.

Pročitajte još

Pročitaj još