Nedelja mode u Parizu: Ekstremna smelost i savršena jednostavnost

Nedelje mode u Njujorku, Londonu i Milanu u fokus su stavljale smele komade i mikro dužine, poručujući nam da je u redu snivati velike ideje. S druge strane, samo nekoliko dana nakon Nedelje mode u Parizu, činilo se da su dizajneri pronašli ravnotežu između ekstremne smelosti i pristupačnije odvažnosti. Pariz nam je poželeo dobrodošlicu pravom poslasticom nosive odeće, koja u svojoj jednostavnoj biti zadivljuje.

Peter Do, svojom revijom poželeo je dobrodošlicu sezoni. Nakon što je predstavio svoju debitantsku kolekciju za Helmut Lang u Njujorku, doneo je svoje omiljene krojeve u Pariz. Ambiciozan i svestan svojih mogućnosti, Peter pravi odeću za žene koje su podjednako motivisane životom. Njegovi dizajni su za nekoga ko tačno zna šta želi i učiniće sve da to dobije. Nema ničeg prigušenog ili dosadnog u njegovom radu, posebno ove sezone, kada eskperimentiše sa draperijom, color blockingom i krojenjem.

Maria Grazia Chiurie za proleće 2024. crpila je inspiraciju od nekonvencionalnih žena koje su zabeležene u istoriji. Udruživši se sa umetnicom Elenom Bellantoni, čije su se video instalacije (koje naglašavaju seksističko oglašavanje) pojavile na ogromnim ekranima oko piste. Upečatljiv kontrast između dizajnerkine monohromatske palete, i neon ružičastog i žutog umetničkog dela, koje je nazvano Not Her, dao je težinu kolekciji pokazujući kako suptilna, ali lepo napravljena odeća može delovati kao oklop.

Saint Laurent bio je na sličnoj visini, a kada kažemo visini, mislimo to i bukvalno: Anthony Vacarello referirao je Ameliu Earhart, među drugim istorijskim ženama, I na trenutak smo čuli nekoliko taktova iz “Take My Breath Away.” U blagom zaokretu za dizajnera – koji je priklonjen crnoj boji, uskim siluetama I sitnim porubima  – ova linija klasika bila je lepo izvedena. Nostalgično, ali i moderno. Anthony je pronašao način da izbalansira smelo sa pristupačnim, što je prikazao u kombinovanju cargo pantalona visokog struka sa prozirnim bluzama i haljinama od draperije sa kojima je zatvorio reviju.

Živimo u svetu oštrih ekstrema, a naš mozak je istreniran da želi ili više ili manje, težeći ka sopstvenom spektru nečega. Kao što neki od dizajnera u Parizu već dokazuju, mnogo zasluga odlazi pravljenju garderobe koja će nas činiti da se osećamo snažno I sigurno u svom stilu.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Najnovije