Week-end vodič: Nezaboravan vikend u Beogradu i šire

Carski vinogradi, degustacije vina i još mnogo toga

Week-end

Jun nam donosi novu energiju, prelepo vreme, ali i preku potrebu da pobegnemo iz grada. Zamislite se u nepreglednom vinogradu, sa čašom hladnog, belog vina i bez ijedne brige na pameti. Zvuči odlično, zar ne? Ukoliko vam se ova ideja čini dobro, ovaj Week-end vodič je za vas. Ovonedeljni Week-end vodič neće biti usko lokalizovan, kao po običaju, već vas vodimo na neke od najlepših lokacija u regionu. Pročitajte u nastavku teksta koje smo manifestacije i lokacije izdvojili za nezaboravan vikend.

Wine Garden

I ove godine prvi vikend juna rezervisan je za nezaboravne sate provedene u bajkovitom ambijentu Botaničke baste Jevremovac uz vrhunska vina, gurmanske zalogaje i raznovrstan muzički program. Posetioci će moći da degustiraju vina iz preko 70 vinarija, među kojima je Vinarija Vukoje, Vinarija 100 žena, Vinarija Despotika, Mačkov podrum, i mnoge druge. Pored odličnih vina, Wine garden će ugostiti brojna gazdinstva, kao i proizvođaće sira, tartufa, mezetluka i slatkiša.

Manifestacija Wine Garden održaće se 1. i 2. juna od 14:00 do 21:00 č, a ograničeni broj ulaznica možete kupiti na tickets.rs

Atelje vina Šapat

Atelje vina Šapat nalazi se u Novom Slankamenu, u srcu vinskog regiona Srema u Srbiji. Ova vinarija se ističe visokokvalitetnim vinima proizvedenim od različitih sorti. Na više od 12 ha vinograda u Šapatu, dominiraju crne sorte i to frankovka, merlot, cabernet sauvignon i sorta sa severa Italije teroldego, kao i bele sorte muskat žuti, sauvignon blanc i chardonnay. Osim proizvodnje vina, Atelje vina Šapat nudi odlično gastronomsko iskustvo u restoranima Fleur de Sel i Šapat, kao i 6 apartmana za prenoćište. Atelje vina Šapat pruža posetiocima jedinstveno iskustvo uživanja u vinima i prelepom pejzažu Novog Slankamena.

Podrum vina Vukoje

Podrum vina Vukoje, smešten u Trebinju u srcu Hercegovine, predstavlja jednu od najprestižnijih vinarija u regionu. Osnovana 1982. godine, ova vinarija je stekla renome zahvaljujući proizvodnji vrhunskih vina iz svojih Carskih vinograda. Ovi vinogradi, smešteni na sunčanim padinama i bogatim zemljištima Hercegovine, idealni su za uzgoj sorti kao što su žilavka, vranac, cabernet sauvignon i chardonnay. Podrum vina Vukoje uspešno kombinuje tradicionalne metode proizvodnje sa najnovijim tehnologijama, što rezultira izuzetno kvalitetnim vinima koja redovno osvajaju brojne nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima. Osim izuzetnih vina, posetioci imaju priliku da uživaju u autentičnom hercegovačkom ambijentu, degustirajući vina u savršeno uređenom podrumu sa prelepim pogledom na okolne vinograde. Jedinstvena kombinacija prirodnih lepota, bogate tradicije i modernog pristupa proizvodnji vina čini Podrum vina Vukoje izuzetnom destinacijom.

Royal Winery Queen Maria

Royal Winery Queen Maria, smeštena u slikovitoj Demir Kapiji u Severnoj Makedoniji, predstavlja pravi biser među vinarijama u regionu. Osnovana je 1928. godine od strane kralja Aleksandra I Karađorđevića i nazvana po njegovoj supruzi, kraljici Mariji. Vinarija se može pohvaliti bogatom tradicijom i prestižom u proizvodnji vrhunskih vina od sorti kao što su vranec, cabernet sauvignon i chardonnay. Posetioci vinarije mogu uživati u degustacijama i istorijskim turama, koje pružaju dubok uvid u bogatu prošlost i nasleđe ovog mesta. Poseban doživljaj pružaju paunovi koji slobodno šetaju imanjem, dodajući notu elegancije i čarolije ambijentu vinarije. Ova jedinstvena kombinacija prirodne lepote, vrhunskih vina i istorijskog značaja čini Royal Winery Queen Maria nezaobilaznom destinacijom ovog Week-end vodiča.

Vinarija Kozlović

Vinarija Kozlović, smeštena u Istri, Hrvatskoj, predstavlja sinonim za vrhunsko vinarstvo u regionu. Osnovana 1904. godine, ova vinarija nosi sa sobom bogatu tradiciju i istoriju u proizvodnji izuzetnih vina. Njihova ponuda obuhvata autohtone sorte poput malvazije istarske, terana i muškat momjana, kao i međunarodne sorte. Posetioci vinarije Kozlović mogu uživati u pažljivo osmišljenim vinskim turama, degustacijama i raznovrsnim događajima koji pružaju duboko iskustvo uživanja u vinima i prelepom pejzažu Istre. Elegantna arhitektura vinarije i njen prelepi vinogradi stvaraju jedinstvenu atmosferu koja privlači ljubitelje vina iz celog sveta. Posvećenost kvalitetu, inovacijama i očuvanju lokalnog nasleđa čine vinariju Kozlović vodećom u hrvatskom vinarstvu i nezaobilaznom destinacijom Week-end vodiča.

Foto: Instagram, Unsplash, Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije