Harper's Bazaar Srbija

Preminuo Ulaj – najveća ljubav Marine Abramović

Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, dugogodišnji poslovni, ali i životni saputnik Marine Abramović,  preminuo je u svojoj 77. godini, u Ljubljani.

Nemački konceptualni umetnik, veći deo svog života i dela, stvarao je ruku pod ruku sa Marinom. Neposredno pred smrt se razboleo, te je zbog zdrastvenih razloga bio sprečen da prisustvuje izložbi “Čistač” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, gde je prikazan i deo njegovog stvaralačkog opusa.

Svoju saradnju započeli su 1975.godine, a rastali su se 1988. na jednako umetniči način kojim su, pre svega, odnos i započeli. Stavili su tačku na svoju ljubav i posao, performansom “Ljubavnici”, koji je podrazumevao da na suprotnim stranama Velikog kineskog zida krenu u susret jedno drugom. Na samoj sredini su se sreli, i rekli konačno zbogom.

Ipak, 2010. u Njujorku u Muzeju moderne umetnosi (MoMA), tokom performansa “Umetnik je prisutan”, Ulaj se pojavio, i bio je jedan od prvih učesnika u istom, ali jedini sa kojim je Marina prekršila načelo izvođenja, i imala fizički kontakt. Taj susret bio je u žiži javnosti, a zabeležen je i dokumentarnim filmom istog naziva.

Kada se saznalo za smrt Ulaja, na zvaničnom Instagram nalogu Instituta Marine Abramović, napisano je sledeće:

“Uz veliku tugu, saznala sam za smrt svog prijatelja i bivšeg partnera. Bio je neverovatan umetnik i čovek, koji će svima nedostajati. Na ovaj dan je utešno znati da će njegova umetnost i zaostavština živeti zauvek”.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marina Abramovic Institute (@abramovicinstitute) onMar 2, 2020 at 4:39am PST

Najnovije