Harper's Bazaar Srbija

3 azijska ostvarenja koje bi trebalo da pogledate ako vam se dopao film “Everything Everywhere All at Once”

Azijski filmovi i serije preuzeli su Holivud, i neko bi rekao da je i bilo krajnje vreme. Everything Everywhere All at Once postao je glavna tema u kinematografskom svetu, pobravši sedam Oskara, uključujući zlatnu statuetu za najbolju glumicu Michelle Yeoh, najbolju sporednu mušku ulogz Ke Huy Quan i najbolji film. Kakvo je to veče bilo za ovo azijsko ostvarenje sa fokusom na divlje avanture kineske imigrantkinje koja vodi propalu perionicu veša u Kaliforniji dok sprečava moćno biće da uništi multiverzum.

Međutim uspon filmova sa azijskim nasleđem krenuo je naglo uzlaznom putanjom od 2018. godine sa zabavnom romantičnom komedijom Crazy Rich Asians, u kojoj Rachel Wu stavljena u centar pažnje nakon putovanja u Singapur da upozna porodicu svog bogatog dečka i majku koja je ne prihvata. Naredne godine smo dobili i dramu The Farewell koja nas je rasplakala sa glumačkim parom Awkwafinom i Zhao Shu-zhenom. I dok je to bio briljantan film, južnokorejski film Parasite je dominirao na dodeli nagrada 2019. godine, odnoseći čak četiri statuete, među kojima i prestižnu za najbolji film.

Srećom, svake godine, srebrni ekran i mali ekrani ističu sve više azijskih glasova nego ikada ranije. I godina koja je pred nama nije ništa drugačija. Zato vas upoznajemo sa tri predstojeća projekta azijske baštine za koje bi već sada trebalo da znate.

Joy Ride

Joy Ride prati Audrey kojoj se pridružuju tri najbolja prijateljia, Lolo, Kat i Deadeye, dok putuje Azijom u potrazi za njenom biološkom majkom. U tom procesu, oni se nađu u epskoj avanturi dok istovremeno uče pravu definiciju ljubavi.

American Born Chinese

American Born Chinese priča priču o Jin Wangu (Ben Vang), prosečnom tinejdžeru koji balansira između srednje škole i kućnog života, čiji se svet sudara sa novim stranim učenikom prvog dana škole kada se nesvesno uplete u bitku sa kineskim mitološkim bogovima.

Beef

Serija prati dve duboko nezadovoljne osobe čiji se životi sudaraju nakon incidenta na ulici. Međutim, njihova međusobna mržnja ubrzo se razvija u nešto više jer shvataju da imaju više zajedničkog nego što su mislili.

Foto: Profimedia, Youtube

Priredila: T.M.

Najnovije