Harper's Bazaar Srbija

10 veličanstvenih: Režiseri čije filmove ne smete propustiti u 2022!

Izbor su napravili filmski kritičari magazina Variety.

Kao i svake godine, magazin Variety pravi listu reditelja na koje bi trebalo da obratite pažnju (10 Directors to Watch). U poslednjih 25 godina na njoj su se našli reditelji kao što su Wes Anderson, Alfonso Cuaron, Christopher Nolan, Denis Villeneuve, Steve McQueen, od kojih nek danas imaju status kultnih autora, neki su nagrađeni Oskarom. Na listi talenata koji će procvetati ove godine, nalaze se filmadžije čija su ostvarenja prikazana na Sundance filmskom festivalu ovog meseca, a teme kojima su se bavili u svojim ostvarenjima kreću se od pandemije virusa korona,  na koju apsolutno nije mogao da ostane imun, pa sve do političkih tema. Obratite pažnju na sledećih 10 “veličanstvenih”. 

Aitch Alberto

Kada je rediteljka pročitala novelu “Aristotel I Dante otkrivaju tajne univerzuma”, Bendžamina Alirea Saenza, pomislila je da će priča o dva čudna tinejdžera iz Teksasa, koji se zaljubljuju jedan u drugog 1980. godine postati odličan film. To se I desilo. Ovo je ostvarenje o odrastanju, nežna I iskrena potraga za identitetom, seksualnošću, podsetnik da ljubav, bilo romantična ili porodična, treba da bude otvorena, slobodna I bez stida. Dok film ne stigne u domaće bioscope, čitajte roman koji je preveden kod nas.

 

Mariama Diallo

Kada je imala 15 godina, Mariama je kupila u lokalnoj radnji filmove Annie Hall, Y tu mamá también i Morvern Callar, I ostalo je istorija. Nakon što je diplomirala na Jejlu, njena prva dba kratka filma White Devil I  Hair Wolf, osvojili su važne filmske nagrade, a njen debitantski fugometražni film “Master, horror, prikazan je na Sandensu. Glavna junakinja, koju tumači  Regina Hall, imagines a witch terrorizing a Black student and dean at an Ivy League-style school.

 

Audrey Diwan

Audrey Diwan je šesta žena u istoriji koja je osvojila Zlatnog lava u Veneciji, prošle godine, dramom o abortusu, Happening. Radnja filma prati mladu devojku, studentkinju, željnu života, učenja i zabave, koja ostaje u drugom stanju. Sve se dešava 1963. u Francuskoj, kad je abortus bio nelegalan. Suočena sa svojim željama o tome kako želi da živi svoj život i trudnoćom koja bi je odvela u nekom drugom smeru, mlada žena ima težak izbor. Četrdesetjednogodišnja rediteljka francusko-libanskog porekla studirala je političke nauke i karijeru započela kao novinar, pa je i u ovom njenom filmu primetan dokumentaristički pristup stvaranju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @audrey.diwan

 

Maggie Gyllenhaal

Iza nje je vrlo uspešna karijera glumice, ali ako je suditi po interesovanju koje vlada za njen prvi film, The Lost Daughter, Gyllenhaalova će postati vrlo uspešan reditelj. Usudila se da adaptira roman čuvene Elene Ferrante, kod nas preveden kao “Mračna kći”, u kojem glavnu ulogu tumači Olivia Colman, što mu dodatno daje na značaju. Film je već na Netflixu, ali samo za američku publiku, dok će se kod nas prvo prikazivati u bioskopima. Roman je originalno obajavljen 2006. godine, i pati Ledu, razvedenu profesorku u sednjim godinama, koja ostaje sama, nakon što njena ćerka ode da živi sa ocem. Ona odlučuje da ode na letovanje, u malo mesto na Jonskom moru, gde počinje da uživa u novostečenoj slobodi (supotno od svojih očekivanja).

 

Tatiana Huezo

Film koji je ušao u trku za Oskara, kao najbolji film na stranom jeziku, Prayers for the Stolen, dolazi iz Meksika i govori o tri mlade devojke, tinejdžerke, koje žive u planinskom gadiću u Meksiku, koji vode vođe ozloglašenog kartela. U pitanju je drama, koja je oduševila i slavnog Guillerma del Tora, koji rediteljku Tatianu Huezo slavi kao jednu od svojih omiljenih autorki. 

 

Nikyatu Jusu

Prvi igrani film američke rediteljke poreklom iz Sijera Leonea, Nikyatu Jusu, Nanny, je horor-triler koji govori o ženi iz Senegala, Aishi, koja čuva devojčicu nesrećnog, bogatog mladog bračnog para, čiji problemi postaju i dadiljini. Film je premijerno prikazan na Sadensu i naišao je na oduševljenje publike i kritike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by k o s i n i m a (@kosinima)

 

Megan Park

Dok je radila kao glumica, oduvek je osećala da nedostaje dovoljno autentičnog, originalnog sadržaja u kome bi igrala priča Kanađanka Megan Park, rediteljka. Njen novi film, “The Fallout”, koji govori o dva srednjoškolca iz različitih društvenih grupa koje spajaju čudne okolnosti. Park trenutno priprema novi film o odrastanju, My Old Ass, a ako želite da je vidite kao glumicu, pogledajte seriju The Secret Life of the American Teenager.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Megan Park (@megan_park)

 

Goran Stolevski

Mladi reditelj je rođen u Makedoniji, ali je detinjstvo I odrastanje proveo u Melburnu, u Australiji. Njegov film You Won’t Be Alone dešava se u izolovanom selu u Makedoniji, u 19. Veku, a priča prati mladu devojku koju je drevni duh kidnapovao, a zatim pretvorio u vešticu. Željna da sazna više o ljudskom životu, kada slučajno ubije seljaka u obližnjem selu, ona uzima oblik svoje žrtve i počinje da živi njegov život. Njena radoznalost se rasplamsava i ona počinje da koristi sve svoje mogućnosti kako bi konačno razumela šta to znači biti čovek. U glavnoj ulozi gledamo Noomi Rapace, a nakon što premijerno bude prikazan na Sundanceu, film u svetske bioskope stiže u aprilu 2022.

 

Cooper Raiff

Među svim horror filmovima prikazanim na Sundance festivalu, evo konačno jednog koji će vas raspametiti humorom I dopadljivim karakterom glavnog junaka, koga igra reditelj ovo filma Cooper Raiff. Cha Cha Real Smooth u središte zbivanja stavlja mladog, šarmantnog momka koji voli starije žene I koji se zaljubljuje u mladu majku, koja je rodila devojčicu sa autizmom (igra je Dakota Johnson). Editelj kaže da je film posveta svim roditeljima koji imaju decu sa posebnim potrebama, a ideje za njega je crpeo iz privatnog života – posmatrajući svoju mamu dok se brine o njegovoj mlađoj sestri koja boluje od autizma. Mala topla duhovita ljudska priča.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by cooper raiff (@coop_myself)

 

Krystin Ver Linden

Američka scenaristkinja I rediteljka napisala je I režirala film Alice, koji govori o ropkinji sa plantaže u Džordžiji iz 19. veka, koja beži iz ropstva i otkriva da zapravo živi u 1973. godini. U filmu igraju Johnny Lee Miller i Alicia Witt.

 

 

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije