24 sata sa… Mijo Mihaljčić

Ovako izgleda jedan običan dan u životu manekenke koja odmereno i odlučno gradi svoju karijeru. Od samih početaka, ona je osvajala globalnu modnu scenu i nizala velike uspehe.

CARVEN SS24, Pariz

Živim na relaciji Njujork-Evropa i stalno sam u pokretu. Karakteristike mog horoskopskog znaka, duplog Blizanca, savršeno se uklapaju u dinamiku manekenskog posla. Ne drži me mesto, čak ni kada sam „off duty”. 

07:00 je vreme kada se obično budim u Njujorku. Volim da ustanem ranije i da imam na raspolaganju ceo dan. 

07:30 – 08:30 Koristim priliku dok još nije prevelika hladnoća da odem u jutarnju šetnju. Živim blizu reke i za čas posla sam već u hodu sa njujorškim ranoraniocima, koji već uveliko trče ili džogiraju. Slušam podcast na italijanskom jeziku, a zatim zovem mamu. 

09:00 – 10:00 Volim da doručkujem kod kuće i u miru. Dok spremam doručak, čekam da provri voda u džezvi i da zakuvam domaću kafu koju donosim iz Srbije. Već sam osmislila plan za današnji dan i krećem da se spremam. 

10:30 Grad je još uvek koliko-toliko miran i prazan. Uživam šetajući zapadnim delom Sohoa, dok se penjem ka Chelseau

11:30 – 12:30 Posećivanje galerija mi je jedna od omiljenih aktivnosti, a srećom u Njujorku ih ima na pretek. Umetnost me inspiriše, baš kao i moda. Mnogi dizajneri svoje inspiracije za kolekcije nalaze u radovima umetnika. Ukoliko mi galerije nisu bile dovoljne, obiđem „Whitney Museum of American Art”, koji mi je usput. 

13:00 – 15:00 Od Chealseaa krećem ka Flatironu. Obavezno prođem i zastanem ispred kultnog hotela Chealsea. Iako renoviran, u njemu živi još nekoliko starih rezidenata. Gledam fasadu, prozore, čuveni znak hotela i za trenutak zamišljam to vreme kada su tu živeli Jimi Hendrix, Bob Dylan, Mick Jagger, Patti Smith i Robert Mapplethorpe, Jackson Pollock, Andy Warhol, Arthur Miller i ostale legende koje su obeležile čitavu zlatnu eru stvaranja umetnosti, muzike i javne scene starog Njujorka. Nahranjena umetnošću i duhom prošlosti, odlazim na ručak u „Eataly”, koji nudi širok izbor italijanske i mediteranske kuhinje. 

16:00 – 18:00 Tempo grada mi ne dozvoljava da stanem, hvatam metro i idem na Upper East Side. Čuveni muzej „The Metropolitan Museum of Art” ili skraćeno „The Met” je prvo stajalište na UES. Lepota ovog muzeja je ta da koliko god puta da ga posetite, uvek ima nešto što niste videli i ono što želite opet da vidite. Napravim krug onoliko koliko mi je potrebno i odlazim dublje u elegantne avenije i poprečne ulice ovog kraja i krug zatvaram odlazeći na kafu u italijanski kafe/restoran „Sant Ambroeus”. Ono što Njujork čini drugačijim od ostalih gradova jeste šarenolikost njenih rezidenata. Uptown je potpuno drugačiji od Downtowna, a osećaj koji vam grad pruža je kao da ste u sred nekog filma. 

19:00 – 21:00 Vratila sam se kući i spremam se za odlazak na večeru. S obzirom da preko dana većina mojih prijatelja radi i zauzeti su, večere su vreme kada mogu da se ispričam sa dragim osobama. Osim Tokija, najbolji sushi na svetu ćete pojesti u Njujorku. Japanski restorani su omiljeno mesto za izlazak, kako zbog hrane, tako i zbog minimalističkog enterijera. 

22:00 Ukoliko je radni dan, onda nismo nigde produžili na još jedno piće. Njujork je grad koji ima da ponudi mesta sa dobrim koktelima, koji su svima omiljena zamena za poslasticu nakon večere. 

22:00 – 23:00 Za kraj dana volim da pogledam film ili dokumentarac. Volim sve što je vezano za istorijske događaje, istinite priče, inspirativne živote ostvarenih ljudi, modu, umetnost i muziku. 

00:00 Ponoć je i odlazim na spavanje. Najviše mi prija da spavam sedam sati, i iako izmorena od galame velikog grada, kao dete se radujem sutrašnjem danu. 

Favoriti Mijo Mihaljčić

Grad

Pariz je jedini grad na svetu u kome se osećam kao kod kuće. Postoji čudna i neobjašnjiva konekcija koju imam sa ovim gradom i zbog toga sam počela da učim francuski jezik, koji već mogu da upotrebljavam u svakodnevnom govoru.

Balet

„Swan Lake” u Lincoln Centru u Njujorku. Scenografija, kostimi, balet i muzika, sveobuhvatno iskustvo je nezaboravno. Jedva čekam ponovo da ga posetim. 

Pisac

Momo Kapor. Momo vraća u onaj stari duh Beograda, koji prepoznajem iz svoje mladosti, a i iz priča roditelja kojima je Beograd obeležio mladost. Da mogu, vratila bih se u to njihovo vreme. Kada su imali tako malo, a tako puno. Vreme dobrog ukusa, kreativnosti, kulture, poštovanja i neodoljivog beogradskog šmeka. 

Omiljeno piće

Obožavam da poručim dobar ‚‚Espresso Martini” koktel, a favoriti koje sam do sada probala su u baru ‚‚The Bowery” hotela u Njujorku, kao i u barovima hotela ‚‚Lutetia” i hotela ‚‚Amour”, oba u Parizu. 

Fotografije: Ljubaznošću modela, Profimeda, Radovan Janjušević

Razgovarala Milena Kitić

Najnovije