Harper's Bazaar Srbija

Vikend agenda: Šta gledamo, čitamo i slušamo ove subote i nedelje

Dani pred nama stvoreni su za posete muzejima i galerijama.

Petak nam donosi sneg, subota i nedelja kišu i zahlađenje – idealno vreme za ušuškavanje kod kuće, ispijanje toplih čajeva i čokolada, čitanje knjiga i bindžovanje. No, ako tokom vikenda vapite za kulturnim dešavanjima ili izlascima u grad koji podrazumevaju druženje sa ljudima, kulturni meni je raznovrstan i sigurno vam neće biti dosadan. Za početak predlažemo nekoliko izložbi, od kojih je prva Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića, koju, ako ste je nekim slučajem propustili, možete videti još samo dva dana. 

Izložbe 

Nepouzdani pripovedač, Mrđan Bajić, Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)

Izložba Nepouzdani pripovedač predstavlja višedecenijski stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od najprominentnijih aktera savremene umetničke scene u Srbiji. Ona će još ovog vikenda biti postavljena u Muzeju savremene umetnosti na Ušću i to na svih pet nivoa, kao i u neposrednom okruženju Muzeja. U skladu sa prostorom u kojem je postavljena, izložba je strukturirana kroz hronološke i tematske celine (‘80 vs ‘90, Yugomuzej, Nepouzdane priče) koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture. Postavkom su obuhvaćeni umetnikovi, sad već, amblematski radovi i projekti koji su poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej kao i produkciju koja je namenski rađena za aktuelnu izložbu.

Fotografija: Muzej Savremene umetnosti (msub.org.rs)

Mora da je bio neki stvarno divan san, Luka Tripković, Galerija Kolarčeve zadužbine

Luka Tripković, akademski slikar i pisac, otvorio je samostalnu izložbu 17. januara u Galeriji Kolarčeve zadužbine (Studentski trg). Serija radova, koje je autor naslovio sa Mora da je bio neki stvarno divan san, evocira atmosferu kalifornijskih pejzaža, a više o izložbi pročitajte u tekstu filzofa Ivana Milenkovića Ovo nije kuća.

– Ideja kalifornijske kuće nije upisana u sliku kalifornijske kuće, kao što ni palma u dvorištu kalifornijske kuće nije upisana u ideju palme ispred kalifornijske kuće, jer ideje pripadaju idealnom poretku i dovršenim značenjima, dok se slike suprotstavljaju idealnom poretku bića i hijerahijskom poretku stvarnosti. Upravo nas time izazivaju slike Luke Tripkovića. Geometrija i geometrijski oblici, zbog toga, svojevrsne su šifre koje nas pozivaju na tumačenje iz kojeg je isključeno naše znanje geometrije, a uglovi i perspektive nisu tu da bi nas, svojom geometrijskom neumoljivošću, uputili na stvarnost ideja koje bi, verujemo, slici morale da prethode – kalifornijske kuće nastale su krajem četrdesetih godina dvadesetog veka kao socijalni projekat za jeftino, a udobno stanovanje – već da bi nam ponudili odgonetku slike u istom pokretu u kojem nam, umesto poznatih prizora, nude šifre. U šifri se nalazi njena odgonetka.

Izložbu možete videti do 4. februara.

Unity in diversity, Baza kulturnih zbivanja (Venizelosova 34a)

Otvaranje 21. januara u 18 sati

Unity in diversity je jedinstveni nemačko-srpski projekat u kojem dva fotografa, Beba Ilić i Ana Todorović, istražuju značenje bliskosti zajedno sa modelom Iskrom Drašković. Kroz fotografiju i performans, tri umetnice će se ujediniti u svojoj želji za unifikacijom i solidarnošću, i pokušati da otkriju što zapravo leži iza nečije persone, navode organizatori. Beba Ilić je fotograf srpko-grčkog porekla, rođena u Nemačkoj. Njen projekat #pogledajte premijerno je izložen u galeriji Kooperative K (čiji je član) u Hagenu pre pet godina, i od tada je proputovao celu Nemačku. Ana Todorović živi u Beogradu i bavi se budoar fotografijom. Ovaj tip fotografije kombinuje lepu umetnost, glamur i portret fotografiju, na taj način prikazujući intimnu stranu običnih ljudi koja bez objektiva kamere retko dolazi do izražaja. Iskra Drašković, fitnes instruktorka i model, pozirala je za Anine najnovije serijale fotografija koje ističu elegantnu stranu erotske fotografije. Ove dve umetnice žele da zajedničkim snagama inspirišu žene i pomognu im da pronađu sopstvenu interpretaciju ženstvenosti, senzualnosti, kao i da zavole svoje telo.

Film

Rez!

Stvari krenu po zlu kada malu filmsku ekipu koja snima niskobudžetni film o zombijima napadnu pravi zombiji. Film je adaptacija kultne japanske zombi komedije One Cut of The Dead Šiničiro Uede. Reditlj je Michel Hazanavicius, a u glavnim ulogama su Romain Duris, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield.

Berza ploča i CD-ova, Dom omladine (Hol Amerikane), 22. januar, od 10 do 14 sati 

Sa tradicijom dužom od trideset godina popularna Berza ploča menjala je mesto okupljanja, ali je baza kolekcionara svoje iskustvo prenosila s generacije na generaciju. Jedna od tih lokacija bila je tokom osamdesetih i Dom omladine Beograda, koji je skoro 60 godina kultno mestu u srcu prestonice. Posetioci i izlagači imaće priliku da u prijatnom i klimatizovanom prostoru razmenjuju i prodaju polovna, kao i dobro očuvana originalna izdanja na pločama i diskovima.

Serija 

That ’90s Show

Stari junaci u nekim novim okolnostima i novi junaci u starim situacijama, tako bi ukratko mogao da se opiše nastavak kultne serije Vesele sedamdesete. Gledajte na Netflixu

Knjiga

Optimizam i zdravlje: Šta nauka zna o blagotvornosti pozitivnog mišljenja, Luis Rojas Marcos 

Luis Rojas Marcos je španski psihijatar koji od 1968. živi u SAD i radi kao profesor psihijatrije na Njujorškom univerzitetu i bavi se pretežno temama vezanim za psihofizičko blagostanje i osećanje sreće. Optimizam i zdravlje: Šta nauka zna o blagotvornosti pozitivnog mišljenja je knjiga koju svi treba da pročitamo jer je u njoj prikazano sve ono što nauka potvrđeno zna o blagotvornosti pozitivnog mišljenja i njegovom uticaju na naše zdravlje. Autor istražuje razlike optimizma i pesimizma, ukazuje na trovače pozitivnog pogleda na svet, ali i podvlači uticaj koji optimizam ima na međuljudske odnose, zdravlje i posao. On ga ne shvata kao mentalnu ili intelektualnu vežbu već kao alat koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve, da se bolje povežete sa drugima, pobedite bolest i vodite srećan i zdrav život.

– Tokom godina, kako u životu tako i u svetu medicine, psihijatrije i narodnog zdravlja, nebrojeno puta sam se uverio da način na koji gledamo na situacije u koje nas život dovodi i na koji ih tumačimo ima ogroman uticaj na naša osećanja, odluke, postupke i sudove, ističe dr Luis Rojas Marcos i dodaje: “Da bismo uživali u zdravom i ispunjenom životu, nije dovoljno da lečimo boljke koje nas muče; podjednako je važno da upoznamo i jačamo povoljne vidove svoje prirode koji nam pomažu u motivaciji, prevazilaženju izazova i dostizanju ciljeva.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laguna (@laguna_knjige)

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Promo 

Najnovije