Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend: Šta da radimo ove subote i nedelje

Posećujemo galerije, muzeje i pozorišta,

Sigurni smo da će vas lepo vreme za vikend, odnosno sunčani nagoveštaji miholjskog leta izmamiti napolje, a ako tom prilikom želite da ispunite svoje vreme i “udahnete” malo kulture, posetite neku gradsku izložbu, koncert ili pozorište. Beograd nudi more mogućnosti, pa ako ne želite da provodite vreme kod kuće – dovoljno je samo da izađete napolje. 

Za početak vas vodimo na jednu intimnu izložbu. 

Izložba

Galerija Nikola Radošević, Intima,  Ivana Živić,  “Intima”

Od 7. oktobra do 22. oktobra

Polazeći od nedokučivog Ivana Živić u najnovijem ciklusu slika, prepoznatljivih motiva, predočava umetničku zrelost. Slikarka ostaje verna figuraciji u klasičnom smislu likovnog izraza, dok njeno eksperimentisanje i ulazak u sveru apstrakcije počiva na svetu ideja, promisli i umetničke inspiracije. Ivanine heroine se i dalje nalaze u imaginarnim, bajkovitim enterijerima obasutim vodom i svetlošću. Ove mlade žene koje plivaju u vodenom prostranstvu su simboli jedne višeslojne promišljenosti slikarke kojoj slikarstvo predstavlja put traganja za onim stvarnim u životu i trenutkom koji ga određuje, usmerava i definiše. Sada senzualnost, putenost i ljubav odišu sa slika, jer su upravo to i osećanja kojima se umetnica bavi. 

Ivana Živić (Sarajevo, 1979) slikarka je koja živi i radi u Beogradu.

Bioskop 

Amsterdam

Novi film Davida O. Russella u kojem igra njegova omiljena zvezda, glumac Christian Bale, bavi se dogodovštinama troje junaka, dva ratna veterana – doktora koga igra Bale i advokata (sin Denzela Washingtona, John David Washington), i neobične devojke koju tumači Margot Robbie, a koje je spojilo misteriozno ubistvo senatora SAD-a, tokom 1930. Tu su i Anya Taylor Joy, Rami Maleck, Zoe Saldana, Robert De Niro, Timothy Olyphant, Michael Shenon i Michael Mayers, a  tu je i Taylor Swift. Ako želite dobro da se zabavite ovog vikenda, pogledajte ovaj film.

Pozorište

Opereta Pariski život (Jacques Offenbach), Madlenijanum, 8. oktobar u 19:30

Kada kažete Pariz odmah pomislite na ljubav, modu, zabavu i La Vie Parisiénne, ili toliko željeni pariski život, čiju bi atmosferu svako od nas želeo bar malo da oseti. Upravo nam je u Beograd početkom oktobra stigao pariski život – nova muzička poslastica, opereta Žaka Ofenbaha, koju priprema već dokazana autorska ekipa kada je muzički žanr u pitanju: Robert Bošković, radi režiju i adaptaciju, Vesna Šouc je dirigent, koreograf je Milica Cerović, scenografiju potpisuje Vesna Režić, a kostimografiju Duška Nešić. Dramaturgiju, prevod i adaptaciju potpisuje Igor Weidlich, dok su mu u prepevu stihova pomogle Vesna Šouc i Barbara Kajin

Priča se vrti oko dva pariska bonivana koji se bore za naklonost svetski poznate glumice, u sve će se umešati vereni, ali nestašni švedski baron koji je u Francusku došao da okusi čari koje skriva Pariz, a u ovoj ljubavnoj zavrzlami nezaobilazan je bogat i strastveni Brazilac. Ko je na kraju pobednik ljubavnog pohoda imaće prilike da vidi publika Opere i teatra Madlenianum.

Koncerti

Changeover Belgrade, festival

Novi internacionalni multižanrovski muzički festival, održava se od 6. do 8. oktobra 2022. na osam različitih lokacija u centru Beograda, sa oko 50 izvođača i bendova, podeljenih u 17 zasebnih događaja i preko 30 profesionalaca iz sveta muzike u edukativnom delu festivala. Edukativni program festivala u formi otvorenog dijaloga biće organizovan sa ciljem da postane novo mesto susreta muzičara i stručnjaka muzičke industrije iz cele Evrope – od menadžera lejblova i buking agenata, preko distributera, promotera događaja, novinari, pa sve do predstavnika klubova koji će diskutovati o najnovijim trendovima i deliti svoja iskustva sa publikom, a zasebni muzički događaji koncipirani su na osnovu jedinstvene muzičke ideje koja će u svakom od prostora doći do najboljeg izražaja, bilo da je u pitanju eksperimentalna muzika, elektronika ili pank.

Serija

Razgovori sa ubicom: Trake Jeffrey-ja Dahmera

Nakon serije o najozloglašenijem serijskom ubici svih vremena, Jeffreyju Dahmeru, Dahmer (prikazuju se na Netflixu, producirao ju je Ryan Murphy, a glavnu ulogu igra Evan Peters), na Netflix je stigla dokumentarna serija o Dahmeru, Conversations With a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes. U pitanju su arhivci snimci razgovora ubice i njegovog advokata, koji bacaju drugo svetlo na zločine koji su se odigrali osamdesetih i devedesetih godina. Radi se o mini seriji, gde svaka epizoda traje oko sat vremena, što predstavlja idealan materijal ako želite da bindžujete za vikend.

Knjiga

Kuća u Rivertonu, Kate Morton

Kuća u Rivertonu, roman koji spada u najuspešnije debitantske romane svih vremena, otvorio je vrata književne slave autorki Kate Morton. U leto 1924. godine uoči raskošne zabave jedan mladi pesnik oduzeće sebi život pored jezera koje pripada Riverton menoru. Jedini svedoci su sestre Hana i Emelin Hartford, koje posle nemilog događaja više nikada neće međusobno razgovarati. U zimu 1999. godine mladi režiser koji snima film o samoubistvu pesnika posećuje devedesetosmogodišnju Grejs Bredli, nekadašnju služavku na imanju Riverton. Potisnute uspomene i probuđeni duhovi prošlosti pokuljaće iz pukotina Grejsinog sećanja. Da li će Grejs odati tajne koje su je sve vreme proganjale? Kate Morton je odrasla u planinama jugoistočnog Kvinslenda, a sada živi u Brizbejnu. Diplomirala je dramsku umetnost i englesku književnost, a specijalizovala se za tragediju 19. veka i savremeni gotski roman. Svi njeni romani su osvojili nagradu Australijske industrije knjiga za roman godine u mešovitom žanru.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo, YouTube 

Najnovije