Posetite jedinstvenu izložbu posvećenu Mileni Pavlović Barilli

Tematsko predavanje i vođenje kroz izložbu 14. septembra u 18 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu će održati mladi istoričar mode Stefan Žarić.

U jednom od svojih pisama iz Amerike majci, Milena Pavlović Barili opisuje dobrotvorni bal održan u Ric Karltonu u Njujorku na kom su učestvovali ilustratori američkog modnog časopisa Vogue te čuvene kuće visoke mode, među kojima i modna kuća Else Schiaparelli.

Uronjene u parisku i njujoršku umetničku i modnu avangardu, dve „Italijanke“ su se, ako ne neposredno upoznale, onda upravo putem bliskih poetika, poznanstava sa pripadnicima nadrealističkog, modnog i baletskog miljea te angažmana za časopis Vogue svakako susrele. Bez obzira na prirodu njihovog susreta, moda je za ove dve nadrealističke modne umetnice predstavljala prostor kvira kao čudesnog, nadrealnog i neopterećenog društveno prihvatljivim normama u kom radikalni čin napuštanja nametnutog i izbora i stvaranja novog identiteta postaje pitanje lične i estetske slobode.

Bilo kroz modnu ilustraciju, modnu fotografiju ili sam modni dizajn, Milena Pavlović Barili i Elsa Schiaparelli vodile su intenzivan dijalog izvan granica mogućeg, preispitujući forme i ideje tela i roda, istovremeno otvarajući mogućnost za drugačije ispoljavanje sopstva koje postaje modni kvir. Kao takvi, opusi obe umetnice pozivaju na avanturu tumačenja u duhu savremenih studija istorije i teorije mode s jedne, te kvir studija sa druge strane, ali i na uvažavanje modne i svake druge različitosti.

Ovo tematsko predavanje i vođenje kroz izložbu 14. septembra u 18 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu će održati mladi istoričar mode Stefan Žarić. Domaćoj publici Stefan je poznat po autorskom projektu „Maison Barilli: Belgrade/New York“ na osnovu kojeg je osvojio nagradu za najbolji master rad iz istorije umetnosti posvećen Mileninim modnim ilustracijama, te kao kustos prve izložbe visoke mode u Srbiji, izložbe Jean-Paul Gaultiera u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Stefan je trenutno doktorand na Odseku za Anglistiku novosadskog Filozofskog fakulteta gde proučava vezu između Šekspira i visoke mode, a ujedno je i prvi srpski stipendista britanske Asocijacije istoričara mode te Komiteta za kostim Međunarodnog saveta muzeja.

Stručno vođenje se realizuje povodom zatvaranja izložbe „Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“ u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, ali i kao omaž aktuelnoj izložbi „Šokantno: Nadrealni svetovi Else Schiaparelli“ u Muzeju mode u Parizu. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Ambasade Italije u Beogradu u saradnji sa Galerijom Milene Pavlović Barilli iz Požarevca, Italijanskim institutom za kulturu i Color Media Communications.

Tekst: Promo

Foto: Promo

Najnovije