Harper's Bazaar Srbija

Vikend agenda: Lista gradskih dešavanja za dane pred nama

Predlažemo šta da radite ove subote i nedelje.

Nakon kišnog perioda, za vikend je konačno najavljeno sunčano vreme, pa iskoristite priliku da provdete napolju i subotu i nedelju. Lista kulturnih dešavanja je duga i na njoj ćete sigurno pronaći nešto za svoju dušu, bilo da vam se ide na izložu, u bioskop ili na koncert. Otvorite planer, zapišite važne datume i satnicu i – uživajte. 

Izložbe 

Razgledi savremenosti 29, Galerija Viline vode

Izložba Razgledi savremenosti 29 označava nastavak prakse izlaganja radova autora koji svoju stvaralačku zrelost materijalizuju krajem 20. i u prve dve decenije 21. veka. U eri savremenih umetnički praksi i u dobu postpravaca, svaki pojednac gradi osobeni način izraza koji karakteriše naglašeni individualizam i sklonost ka inovativnosti. Razglede savremenosti 29 karakteriše selekcija preko 40 radova – slika i skulptura – 29 autora koji stvaraju u približnim vremenskim opsezima, ali prema ličnim sklonostima i umetničkim odrednicama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @vilinevode.galerija

Nedelja dizajna u Novom Sadu

Design Week Novi Sad, pod sloganom Eho počinje 30. septembra i završava se 7. oktobra na Spensu. Publika će imati priliku da uživa u brojnim izložbama, prostornim instalacijama, uličnoj umetnosti, filmskom i muzičkom programu, kao i programu za decu. Ulaz na sve programe je besplatan, a tu su izložba Sholimov nadrealni svet – serija GIF radova vizuelnog umetnika Miloša Rajkovića, koji smelo kritikuje savremeno društvo kroz satirične kratke pokretne slike, zatim predavanje i panel sa Malikom Favre, jednom od najpoznatijih ilustratorki na svetu, Balkan Case – izložba najboljih autorskih pojava u oblasti industrijskog dizajna. Ceo program pogledajte ovde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PREVENTER (@preventer.bg)

Koncert

Lačni Franc, subota, 1. oktobar, Dom Omladine Beograd, početak u 21 sat

Lačni Franz oprašta se od fanova regionalnom turnejom: “Došlo je vreme da se oprostimo na način koji naš brend i bend zaslužuju. Ove jeseni, serijom koncerata u regiji, pod zajedničkim nazivom VELIKO FINALE, opraštamo se od svoje publike. Program koncerta izbor je pesama sa svih naših albuma. U 43 godine karijere benda objavili smo 13 studijskih albuma, 2 živa albuma i 4 kompilacije. Odsvirali smo preko 2000 koncerata. Od 1.1.2023. Lačni Franz odlazi u istoriju“, najavio je frontmen kultnog benda, Zoran Predin.

Film

Karta za raj

George Clooney i Julia Roberts ponovo se udružuju na velikom platnu kao bivši partneri koji se nalaze na zajedničkoj misiji – treba da spreče svoju zaljubljenu ćerku u tome da ne napravi istu grešku koju su i oni sami nekada napravili. Film Karta za raj, romantično je ostvarenje o slatkom iznenađenju koje u životu donosi druga šansa. Uz neverovatnu energiju dvoje glavnih glumaca, njihov specifičan humor i pregršt urnebesnih situacija u kojima će se naći, ovaj film na najbolji mogući način produžava leto i pruža priliku da osetite duh rajskog ostrva Bali. Skoro dva sata izuzetne zabave. 

Ala je lep ovaj svet

A evo i jedne lepe domaće ljubavne komedije, koja oslikava naše društvo kroz prizmu različitih životnih situacija u kojima se nalaze likovi. Ala je lep ovaj svet je savremena i duhovita filmska priča u kojoj glavne uloge imaju jedan anđeo Ljubiša, koga igra Nikola Pejaković, a koji pokušava da spoji nespojivo: neafirmisanog reditelja Batu (Andrija Kuzmanović), i popularnu i harizmatičmu TV voditeljku Unu (Anđelka Prpić), a dodatno se u sve to meša policijski inspektor Trišić (Andrej Šepetkovski). Tu su još i Anica Dobra, Bane Vidaković, Tihomir Stanić, Branka Pujić, Andrija Milošević, Miljana Gavrilović i mnogi drugi. Film, prema mišljenju kritičara, krase izuzetna vizuelna prepoznatljivost i nepretenciozna komika, a opet, ovo je topla priča koja će vas zagrliti i podsetiti na to kada vas je neko poslednji put voleo.

Knjiga

Svaki dan u godini, Uwe Johnson

Pred čitaocima je poslednji od četiri toma romana Uwea Johnsona Svaki dan u godini, koji, prema oceni kritike, predstavlja jedan od deset najvažnijih romana 20. veka. Uwe Johnson spada među najzanimljivije savremene nemačke pisce, a ovaj roman je izazvao burne reakcije kako u Nemačkoj i Evropi tako i u Americi. Jer Johnson piše o slobodi čeprkajući po savesti Amerike, ali i savesti Evrope, pokazujući u kojoj meri sloboda, uprkos svojoj krhkosti, žilavo preživljava. Početak je leta 1968. i pod užarenim suncem Njujorka sijaju i blede dani i sećanja Gezine Krespal. Stotine likova koji naseljavaju ovu veliku sagu sada odzvanjaju u uhu čitaoca kao poznate note, ali Gezinina životna istorija malo-pomalo postaje mrtvačnica. Otkako joj je Kristalna noć donela majčino samoubistvo, sve neprirodne smrti bliskih osoba vezane su za istoriju epohe. U četvrtom, ujedno i poslednjem tomu sage, koji je pisca koštao deceniju mukotrpnog rada, Gezina planira diskretno putovanje u Prag živo se prisećajući nemirnih školskih dana u Nemačkoj Demokratskoj Republici. U međuvremenu, Mari brzo raste i preispituje istoriju iz koje potiče. Ovi veoma gusti poslednji meseci vuku nas, u prašini događaja, do šokantne represije Praškog proleća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Biljana (@in_shta)

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo 

Najnovije