Harper's Bazaar Srbija

Vikend agenda: Šta radimo ove subote i nedelje

Predlažemo šta da gledate, čitate i slušate u danima pred nama.

Pred nama je jedan pravi filmski vikend i zato – spremite se za bioskope! Tu je premijera novog Asterixa i Obelixa (Srednje kraljevtsvo) sa Zlatanom Ibrahimovićem i Vincentom Casselom, ali i nekoliko prilika da obnovite gradivo ako ste, na primer, na Festivalu autorskog filma propustili Da li ste videli ovu ženu?.

Za ljubitelje kontroverznih klasika, u (Novom) Bioskopu Zvezda prikazuje se kultni Gummo, a ako vam se ne izlazi napolje, što nikako ne preporučujemo ovog vikenda, kod kuće pogledajte dokumentarni film o Pameli Anderson, Pamela, Love Story, koji je na Netflix stigao 1. februara.

Film

Asterix i Obelix vikend

Ovog vikenda u CineStar bioskopima u Beogradu (Ada Mall), Zrenjaninu, Pančevu i Novom Sadu, dakle u subotu i nedelju (4. i 5. 5ebruara), održava se Porodični vikend Asterix i Obelix koji će uz projekcije najnovijeg filma Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo posetiocima doneti i brojne poklone, kao i predstavljanje zanimljivih slikovnica u papirnom i digitalnom izdanju. Najnovija avanturistička porodična komedija o slavnim Galima donosi priču u kojoj je kineska carica zatvorena nakon državnog udara koji je podstakao izdajnički princ. Uz pomoć feničanskog trgovca i njenog vernog telohranitelja, jedina ćerka carice, princeza Sas-Ji beži u Galiju da zatraži pomoć od dva hrabra ratnika Asterixa i Obelixa, koji su obdareni nadljudskom snagom zahvaljujući svom poznatom magičnom napitku. Ova dva nerazdvojna heroja rado prihvataju da pomognu princezi da spase svoju majku i oslobodi svoju zemlju. Tako počinje veliko putovanje i avantura na putu za Kinu. Ali, Cezar i njegova moćna vojska, žedni novog osvajanja, takođe idu ka Srednjem kraljevstvu. Reditelj filma je Guillaume Canet, koji se u ovom ostvarenju pojavljuje i kao Asterix, ali i kao koscenarista filma. Tu su i Gilles Lellouche, kao Obelix (za ovu ulogu morao je da se ugoji 15 kilograma), Vincent Cassel i Marion Kotillard, a posebnu ulogu dobio je čuveni fudbaler Zlatan Ibrahimović. 

Da li ste videli ovu ženu?, Dvorana KCB-a, 5. februara u 20 časova

U vrelini letnjeg dana, Draginja pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju. U vrelini letnjeg dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Kroz tri različita života, jedna sredovečna žena pokušava da iskoči iz svoje kože. Film Dušana Zorića i Matije Gluščevića premijerno je prikazan na prestižnom festivalu u Veneciji gde je montažerka Olga Košarić nagrađena specijalnim priznanjem za režiju. Film u kojem glavne uloge tumače Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković, Alex Elektra, Ivana Vuković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić dobitnik je Gran prija Aleksandar Saša Petrović za najbolji film 28. Festivala autorskog filma 2022. u Beogradu. Ovo je poslednja prilika da na velikom platnu pogledate film Da li ste videli ovu ženu, a nakon projekcije vas očekuje razgovor sa autorskom ekipom.

Gummo, Novi Bioskop Zvezda, 4. februar

Film iz 1997, čiju režiju potpisuje Harmony Korine, često je predstavljan kao mega kontroverzno ostvarenje. Radnja ovog filma Gummo dešava se u malom američkom gradu, gde se, nakon tornada koji je razorio zajednicu na Srednjem zapadu, fokusira na glumačku postavu likova sa ruba društva, uključujući napuštenu decu, narkomane i ulične izvođače. Harmony istražuje mračnu stranu ljudske prirode, razotkrivajući sirovu i često nasilnu stvarnost života na margini. Snimljen sa malim budžetom i neprofesionalnim glumcima, Gummo je pravo remek-delo nezavisnog filmskog stvaralaštva. 

Festival Dokumentarnog filma, DOK #5, MTS Dvorana

Nedavno smo preporučili filmove koje treba da pogledate na petom Festivalu dokumentarnog filma, a ovde možete videti i ceo program. Sada vam predstavljamo ostvarenje koje zatvara manifestaciju, Neki drugi lik Matthewa Bauera, reditelja koji kao gost dolazi na festival.

Neki drugi lik, 5. februar u 20 časova

Neki drugi lik (The Other Fellow) odgovara na jedno pitanje: da li je ikako moguće zvati se James Bond? Film prati istraživanje identiteta kroz živote, ličnosti i avanture različite grupe muškaraca, pravih muškaraca širom sveta koji dele isto ime – James Bond.  Na zatvaranju festivala biće dodelje i nagrade najboljima. U okviru takmičarske selekcije biće dodeljena dva priznanja: nagrada publike i nagrada žirija, koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Pozorište

Vatre, Jugolsovensko dramsko pozorište, 4. i 5. februar u 20 sati

Predstava Vatre, po motivima istoimenog dela Marguerite Yourcenar, u režiji Karme Portaceli, već je premijerno izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a ovog vikenda imate priliku da pogledate reprizu, i to dva puta – i u subotu i u nedelju. Komad, čiju adaptaciju potpisuje Maria Velasco, deo je velikog projekta Unije teatara Evrope, u kom se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. JDP učestvuje u koprodukciji s Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone. U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone, Rosa Renom i Kiwani Menolascina Julijan. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jdp (@jdpbgd)

Žurka 

Kišobran, klub Drugstore, 4. februar od 23 sata 

Vreme je za prvi Kišobran u godini – u klubu Drugstore, u 23 sata. Čeka vas nekoliko bina: setove u black roomu spremaju Danilo Kas i Cosmic G, Bucalo i Thinker su u hodniku, a na glavnu binu se u jednom trenutku penje pop senzacija Luka Rajić. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kišobran (@kisobranci)

Druženje & Shopping 

Vintage bazar, Bluz i pivo, 5. februar u 14 sati 

U nedelju u klubu Bluz i pivo (Cetinjska 15), u 14 sati počinje Vintage modni bazar na kom ćete moći kompletno da promenite stajling –  jakne, žaketi, košulje, pantalone, obuća, gotovo sve će se naći na šoping podijumu – a svoje omiljene kombinacije izlagaće čak desetoro ljudi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bluz i Pivo (@bluzipivobar)

Serija

Cunk on Earth, Netflix

Šta je kulturno-istorijski značajnije: Single Ladies od Beyonce ili renesansa, mrtva ozbiljna pita Philomena Cunk (tumači je Diane Morgan) nekog doktora nauka, istoričara, filozofa ili sociologa u jednoj od pet epizoda nove Netflixove serije (mokumentarca). Philomena je tu da vam pokaže koliko smo, i da li smo uopšte, civilizacijski napredovali, ispitujući najrazličitije fenomene iz prošlosti i sadašnjosti. Ovo je najbolja zabava koju možete da prišutite sebi ovog vikenda, a i duže.  

Knjiga

Putnik, Ulrich A. Boschwitz

Dvadesettrogodišnji Ulrich A. Boschwitz napisao je Putnika vrtoglavom brzinom 1938. godine, za svega nekoliko nedelja, odmah po dešavanjima u Kristalnoj noći – a njegova proza juri istim tempom. Rukopis romana je decenijama ležao neprimećen u Izbegličkom arhivu Nacionalne biblioteke Nemačke, sve dok nedavno nije otkriven i objavljen, kada je postao pravi književni događaj. Ovo je filmski portret junaka koji je najbezbedniji kad je u pokretu, jer – svako mirovanje je rizično. Takva je i priča: kadrovi se hitro smenjuju, dijalozi se odigravaju brzim tempom, najčešće u hodu, smetenosti i žurbi glavnog junaka. Berlin, novembar 1938. Ugledni biznismen jevrejskog porekla, koji se borio na strani Nemačke u Velikom ratu, u poslednji čas uspeva da se iskrade iz svog doma i izbegne pred odmazdom SA odreda, noseći aktovku punu novca. Primoran je da se sakriva i, u strahu da će ga razotkriti, uprkos arijevskom izgledu, ukrcava se u voz. Potom u još jedan, nakon čega započinje svoju tragičnu odiseju kroz Nemačku, u kojoj gubi imovinu, zatim dostojanstvo, i na kraju razum.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo, YouTube 

Najnovije