Harper's Bazaar Srbija

Bolesna ambicija: 7 filmova o nepopularnoj strani umetnosti

A, šta kada umetnost postane opsesija?

Toliko je fenomenalnih filmova o onoj inspirišućoj strani umetničkog života – sve te životne prepreke, neodobravanje društva, nerazumevanje okoline i uporna želja da se istraje i prikaže jedan drugačiji pogled na svet i to na najlepši moguć način: kroz sliku, pesmu, igru.

Ipak, postoji i druga starna novčića, koja ide ruku pod ruku sa ovom ambicijom i temom koja od strane kinematografije nije uopšte ostala zanemarena, u istoj je meri fenomenalna, ali nije toliko popularna.

Umetnička ambicija nije ona klasična sa kojom se susrećeomo u svakodnevnim životnim ili poslovnim izazovima, pa čak i ideoološkim.

Ambicija jednog umetnika da se izbori za svoje delo i da se njegov glas čuje, može da odjekuje vekovima i nadahnjuje generacije.

Prepoznat i priznat rad režisera, slikara, kompozitora, pevača, omen je besmrtnoj inspiraciji.

Međutim, od zdrave do bolesne ambicije, linija u ovom svetu neretko postaje izuzetno tanka.

Kada svoju ličnost počnete da vezujete za umetnost koju prezentujete svetu, može doći do neraskidve veze umetnika i dela, koja za rezultat donosi opsesivnost stvaralačkim radom.

Velika opasnost leži u nastojanju da se bude i postane velik, u svakom aspektu života, a u umetičkom svetu ove težnje obojene su raznolikom i velikom količinom emocija.

Kako izgleda nezdrav odnos u delikatnoj vezi između umetnika i njegovog rada, prikazano je u brojnim filmovima koji su se bavili ovom važnom temom. 

1. Amadeus

2. Whiplash

3. Birdman

4. Black Swan

5. I, Tonya

6. The prestige 

7. Phantom Thread

 

 

Tekst: M. Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije