Harper's Bazaar Srbija

Muscle Love

Ne propustite jedinstvenu izložbu fotografija Aleksandra Crnogorca.

Izložba fotografija Aleksandra Crnogorca, Muscle Love, biće otvorena 8. juna u galeriji Singidunum (Knez Mihajlova 40) i trajaće do sedmog juna.

Fotografije svedoče o balkanskom bodibilding takmičenju koje se održava jednom godišnje na regionalnom nivou. U pitanju je takmičenje u bodibildingu održano u Boru (istočna Srbija). Događaju su prisustvovali učesnici iz svih balkanskih zemalja, a takmičenja su održana u većini lakih i teških kategorija u pripremama za godišnje prvenstvo Evrope.

– ‘Mens sana in corpore sano’ je dobro poznalta latinska izreka. Kao što znamo, u prevodu znači ‘u zdravom telu zdrav duh’. U osnovi ovog uverenja stoji ideja da će u zdravo tretiranom telu i um ili duh biti zdravi. Čovekov um će, prema ovom uverenju, biti zdrav samo ako je telo zdravo. Sport je aktivnost koja uključuje fizički napor, veštinu i disciplinu. Kao takav i na našim prostorima afirmisan je na različite načine u različitim društvenim fazama, priča autor izložbe i dodaje:

“Tradicija dizanja kamenja u korist jačanja mišića praktikovana je još u Egiptu i Grčkoj, a kasnije u istoriji i u Evropi kroz disciplinu dizanju tegova. Fokus je, dakle, više na snazi tela nego na izgledu. U tom smislu može se pretpostaviti da se možda veruje i da je snažnije telo zdravije telo. Bodibilding je jedna od takmičarskih disciplina koja po definiciji podrazumeva uvećanje celokupnog mišićnog sistema i telesne simetrije u slavu snage”.

Aleksandar Crnogorac se, nakon decenija života u Francuskoj i Italiji, gde se uglavnom bavio modnom fotografijom, vratio u Srbiju 2017. s namerom da se u potpunosti posveti dokumentarnom radu.

Zanima ga veza između ličnog identiteta i fizičkog sveta i često je ovu temu istraživao u svom radu. Takođe ga interesuju prava manjina (etničkih, verskih ili drugih) i način na koji ih šire društvo posmatra i tretira.

Uveren je da se društveno angažovanim fotografskim projektima može doći do široke publike i upravo zbog toga je prethodne dve godine posvetio stvaranju projekta Trans Balkan.

Nakon regionalne turneje izlozbe, finalni cilj ovog projekta je objavljivanje foto dokumentarne knjige, što se konačno i ostvarilo 2021. godini kada je Sluzbeni glasnik izdao monografiju Trans Balkan.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Aleksandar Crnogorac 

Najnovije