Harper's Bazaar Srbija

Nobelova nagrada za književnost dodeljena američkoj pesnikinji Louise Gluck

Nobelova nagrada za književnost za 2020. godinu dodeljena je američkoj pesnikinji Louise Gluck za ono što Švedska akademija naziva „njenim nepogrešivim pesničkim glasom koji strogom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim“.

Gluck je 16. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu i već ima Pulicera za zbirku poezije “The Wild Iris” iz 1992, kao i Nagradu nacionalne kritike i Nagradu Akademije američkih pesnika.

Njen rad se često fokusira na porodične odnose, usamljenost, razvod i smrt, njene poetične ličnosti boreći se sa izuzetno ličnim mukama.

Pišući u časopisu The New Yorker, kritičar Dan Chiasson opisao je njene pesme kao „brze biltene iz njenog unutrašnjeg života, regiona koji ona neštedljivo ispituje. Gluck takođe često pronalazi inspiraciju u grčkoj mitologiji i likovima kao što su Persefona i Euridika, koji su neretko žrtve izdaje.

U izjavi, predsedavajući Nobelovog odbora Anders Olsson, pohvalio je „težnju za jasnoćom, njenu iskrenost i beskompromisnost” ove pesnikinje i dodao je da su njena dela „puna humora i pronicljivih zapažanja.“

Kao što je uobičajeno, saopštenje je objavljeno u Stokholmu, na Švedskoj akademiji. Nobelova nagrada za 2020. godinu dodeljuje novčanu nagradu od 10 miliona švedskih kruna (1,12 miliona dolara). Tradicionalna decembarska ceremonija dodele nagrada u Stokholmu održaće se virtuelno ove godine zbog pandemije. 

 dw.com

Najnovije