Harper's Bazaar Srbija

Povratak u punom sjaju: Posetili smo 52. Izdanje Art Basela

Art Basel, svetski epicentar trgovine umetninama, svojim 52. izdanjem je potvrdio da je umetnost svet za sebe

Nakon pandemijske pauze i prošlogodišnjeg “opreznog” septembarskog izdanja, Art Basel se vratio u starom junskom terminu i punom sjaju.

Mali švajcarski grad i dalje je glavno stecište bitnih dešavanja koja se tiču kupovine i prodaje u svetu umetnosti. Svaka sumnja u stanje ovog sektora odagnana je još prve večeri, 14.juna na otvaranju rezervisanom za VIP posete štandovima galerija. Dok su vlasnici galerija bili skoro zaprepašćeni brzinom i odlučnošću kojima su kolekcionari ugovarali kupovine, art-handleri su se hvatali za glavu zbog gužve koja je nastala na iznošenju novih postavki iz magacina. Jer, trebalo je zameniti prodate komade na štandovima, i izložiti novu ponudu za sutrašnje trgovanje.

Louise Bourgeois, “Pauk” (1996), na štandu galerije Hauser & Wirth 

Očigledno je da kriza koja potresa planetu preterano ne dotiče imućne i posvećene umetnosti. Ovo izdanje Art Basela je prošlo u znaku prodaje Pauka, skulpture Louise Bourgeois, za 40 miliona dolara. I to prve pomenute večeri, a šuška se i prvog sata. Galerija Hauser&Wirth koja je ostvarila prodaju svakako nije zažalila na prostoru koji je odvojila za ovaj monumentalni rad na svom štandu. Iako više nije bilo šanse da je kupe, preko 70 hiljada posetilaca Art Basela ovaj štand je stavilo na mesto br.1 za videti. Sa prodajama nisu zaostajale ni druge 233 galerije iz celog sveta – umetnički predmeti su, izgleda, traženiji nego ikada.

Štand Acquavella Galleries

Osim da su zadovoljni prodajom, izlagači su podelili utisak da su ovakve prilike za razgledanje umetnina uživo dobile još više na značenju, nakon što su svi iskusili kako to izgleda kada lični kontakti nisu mogući.

– Ovogodišnji Art Basel je po mnogo čemu poseban, i imali smo osećaj da smo svi mnogo više cenili ove sastanke uživo, daleko više nego ranije, rekle su suvlasnice galerije Sprüth Magers, jedne od vodećih u svetu. Razgovori su ti koji naposletku dovode do dogovora – ovo je bila sjajna prilika za ponovno povezivanje i razmene impresija.

Na Art Baselu uvek bude i provokativnih dela 

– Primetili smo more promena kada se radi o publici, kao da je došla potpuno nova generacija ljudi od onih koje smo do sada viđali na sajmu, uključujući raznolikije kolekcionare koji su na počecima svog puta, zaključio je Andrew Fabricant iz čuvene galerije Gagosian.

Sledeće izdanje Art Basela možete posetiti u Parizu, pod nazivom Paris+ Par Art Basel, u oktobru ove godine.

Piše: Jovana Raković
Foto: Art Basel

Najnovije