Posetite jedinstvenu izložbu ArtWalks Experience u Beogradu

Dana 10. juna sa početkom u 20 časova biće otvorena izložba ArtWalks Experience (Umetnost u pokretu), umetnice Milene ZeVu, u prostoru Silosi, na Dorćolu.

Izložba obuhvata 20 godina rada konceptualne umetnice ZeVu, od njenih prvih slikarskih radova, u kojima eksperimentiše sa raznim tehnikama i umetničkim formama, preko bodi- arta, instalacija, video radova, pa sve do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost).

Izložba će biti postavljena u nekonvencionalnom prostoru Silosi na adresi Dunavski kej 46 u Beogradu i trajaće od 10. do 19. juna 2022. godine. Kustos izložbe je Nina Vagić.

Tokom tih deset dana biće organizovano i nekoliko umetničkih događaja poput razgovora sa umetnicom o njenom stvaralaštvu, kao i umetničko-muzičkog plesnog  performansa. Duo PUERTO FLAMENCO iz Sevilje kao i naša istaknuta koncertna pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić nastupaće 18. juna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milena ZeVu (@milena.zevu)

 O izložbi

Narativ izložbe je prezentovan kroz 16 prostorija – ’ćelija’. Posetioci će imati priliku da se kreću kroz prostor od 700 kvadratnih metara, prateći razvojni put umetnice ZeVu, od početaka njenog stvaralaštva, do danas. Kustos Nina Vagić u katalogu izložbe piše:

„Izložba ArtWalks je postavljena u starim Silosima na obali Dunava. Obe smo rođene u Beogradu i ova lokacija nam je bila veoma važna. Prostor je takođe bio veliki izazov. On nije projektovan da bude izložbeni i nema nikakve sličnosti s klasičnim galerijskim prostorom. Svi zidovi su kružni i prostor je podeljen u 16 nezavisnih ali povezanih prostorija koje smo nazvale ćelijama. Iz ptičje perspektive podseća na lavirinte iz časopisa „Eureke“ i tako smo morale da ga iskoristimo – izložba ima jasnu putanju i priču iz ćelije u ćeliju koja prati hronološku i tematsku naraciju poslednje dve decenije Mileninog umetničkog rada.

Milena ZeVu je uvek bila izdvojena od mejnstrim umetnika i sistema u umetnosti. Iako nije davala intervjue i uglavnom je izlagala u nezavisnim i/ili alternativnim prostorima

i na dobrotvornim aukcijama, ipak je privukla međunarodnu pažnju. Posmatrajući iz

današnje perspektive  decentralizacije i jačanja periferije u odnosu na centar, sve dobija posebno značenje osamostaljivanja umetnosti od nametanja i ograničavanja sistema u kome obitava…“

Generalni pokrovitelj izložbe je najveći investicioni projekat u Crnoj Gori i grad u izgradnji Luštica Bay, a pokrovitelji su OTP banka, Silosi, Gaia pokret i Black Pine.

Foto: Promo

Pročitajte još

Pročitaj još

Prisustvujte perfomansu visokog intenziteta umetnice Sanje Latinović

U Salonu Muzeja savremene umetnosti performans umetnica Sanja Latinović predstaviće se izložbom pod nazivom “Prepreka ili prag”.

"Hermès u nastajanju" - izložba koja je oduševila

Kada je u pitanju zanatstvo i  umeće malo je brendova koji mogu da stanu na crtu čuvenom Hermès-u, brendu koji je tokom tradicije duge čak 185 godina negovao generacije zantlija koji su stručno ručno klesali, od konjičkih dodataka i torbi, do časovnika i farbanih porcelanskih tanjira.

Izložba posvećena Coco Chanel stiže u čuveni londonski muzej

Otvaranje je sledeće godine, te ljubitelji mode i umetnosti imaće dovoljno vremena da isplaniraju put koji se ne propušta.

Uskoro: Beogradska izložba koje će pomeriti granice

Prošlogodišnja Izložba "Refleksije" Mire Brtke bila je opravdano jedna od najposećenijih, a sada nam dolazi u novom formatu...

Šejla Kamerić: Žene su u prošlosti proglašavane vešticama, a danas su još uvek degradirane, potlačene, ućutkane

Kao uvod u njenu izložbu "Mother Is A Bitch" koja je nedavno postavljenu u galeriji Eugster u Beogradu, razgovarali smo sa umetnicom o njenom radu, umetnosti, lepoti i ženi.

Pogledajte: Izložbu remek-dela najvećih imena jugoslovenske moderne i savremene umetnosti

Od 15. aprila 2022. godine u četiri izlagačka prostora ARTE galerije u Beogradu (Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29) biće otvorena nova izložba u okviru projekta Kolekcionar kao kustos i selektor, čiji je fokus na umetničkim delima velikog formata.