Harper's Bazaar Srbija

Januarski repertoar: Šta vas očekuje u pozorištima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Premijere, jubilarna izvođenja i omaž Igoru Vuku Torbici.

Iako je, kad je pozorište u pitanju, januar prilično mrtav mesec, situacija u većini srpskih pozorišta je sve, samo ne dosadna. Ako ste se umorili od novogodišnjih praznika i euforije, odlazak u pozorište će vam sigurno vratiti potreban mir, a svetla pozornice ugrejati u ovim hladnim danima. Ukoliko volite premijere, prva vas očekuje već sutra u Jugoslovensom dramskom pozorištu. 

Beograd 

Jugoslovensko dramsko pozorište, scena Ljuba Tadić

Alisa u zemlji stahova

Iako na samom početku godine, ovo je jedna od najiščekivanijih premijera za 2022. Predstava “Alisa u zemlji strahova“, inspirisana je epizdama iz knjige “Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola. 

Autori o predstavi: “Kada je bila mala, Alisa je verovala da se još pre doručka može desiti šest nemogućih stvari. Sada je odrasla devojka u tridesetim godinama. Trebalo bi da ima karijeru, porodicu. Trebalo bi da bude ispunjena, stabilna, odrasla. Ono što ima je novi psihoterapeut sa kojim putuje po svojoj glavi. Kada je bila devojčica, tamo su je čekala čuda, gusenice sa nargilom, karte koje govore, nasmejane mačke, kolači i čaj, histerične ptice. To je bio svet gde je svaki korak bio novo uzbuđenje, svet mogućnosti za beskrajna čuda. Sada je tamo samo zemlja ispunjena sumnjama i strahovima. Ipak, i dalje postoji mogućnost da se desi čudo…”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @glossy.milena

U ovom komadu Aleksanda Popovskog, poznatog makedonskom editelja, igraju Milena Radulović, Milan Marić, Denis Murić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović i drugi. 

Premijera: 15. januar

Opera & teatar Madlenijanum 

Veliki Getsbi 

Mada nije premijera, ovo pozorište smešteno u srcu Zemuna, predstavlja obnovu poznate predstave “Veliki Getsbi”, nastale prema istoimenom romanu Frensisa Skota Ficdžeralda. Umesto Ivana Bosiljčića, naslovnu ulogu prvi put igra Branislav Trifunović.

Datum izvođenja: 26. januar

KPGT

Don Huan 

Ovo je sedmi naslov Petera Handkea (laureta za Nobelovu nagradu) koji KPGT postavlja na scenu. 

Krajem oktobra u restoran u ruševinama manastira Port Rojal de Šan, malo izvan Pariza, otprilike tamo gde naš prijatelj Handke u stvarnom životu skuplja gljive i šumske bobice iza svoje kuće, stiže Don Huan bežeći od nekih ljutih motociklista. Njegova priča o dvojici kuvara o poslednjih sedam dana: od svadbe u Tbilisiju prošlog ponedeljka, preko lepotice koja ga je čudno pogledala u Damasku sutradan i one tri flamenko igračice u Seuti u Maroku u sredu, pa o članici KUD-a iz Guče u četvrtak i veštici Anitri iz fjorda u Bergenu u petak, zaključno sa Moldavkom iz izloga pored kanala u Amsterdamu u subotu…. ovo je samo deo onoga što vas očekuje. 

Premijera: 30. januar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KPGT (@kpgteatar)

Beograd i Novi Sad 

Igorovi dani 

Kraj januara u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biće posvećen Igoru Vuku Torbici, koga pamtimo po izuzetnom talentu. Drama SNP-a organizuje reviju vanserijskih predstava ovog reditelja pod nazivom “Igorovi dani”, a inicijativi se priključilo i Narodno pozorište Beograd, pa će se predstave  održavati u Novom Sadu i Beogradu. 

Od 24. do 28. januara publika će imati priliku da pogleda u SNP-u: “Carstvo mraka” Narodnog pozorišta iz Beograda, “Krvave svadbe” Srpskog narodnog pozorišta i Budva Grad teatra, “Don Žuan” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, “Bakhe” Narodnog teatra iz Bitolja i “Tartif” Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta. 

Beogradska publika gledaće iste predstave u Narodnom pozorištu i to 26. januara “Krvave svadbe”, 28. januara “Bakhe”, 29. januara “Tartifa“, a “Don Žuana” 30. januara.

Novi Sad 

SNP, scena Pera Dobrinović

Tesla, Izumetnik

Inspirisano romanom Vladimira Pištala “Tesla, portret među maskama”,  u režiji Nebojše Bradića.

Premijera: 22. Januar 

Niš 

Narodno pozorište 

Mjuzikl “Neki to vole vruće”

Komad nastao po istoimenom filmu iz 1959. godine, u režiji Aleksandra Marinkovića. Puslicu, lik koji je na velikom platnu igrala Marilyn Monroe, na sceni igra Dragana Mićalović. 

Premijera: 21. januar. 

Napisala: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije