Da li je med zaista dobar za vas i koliko je šećera u njemu

U našoj misiji eliminisanja rafiniranog šećera, pokušavamo da pronađemo zdravije alternative, a med je najpopularnija od svih.

Oko koristi (ili štete) ovog proizvoda postoji mnogo kontroverzi: neki ga smatraju apsolutnim zlom, a neki gotovo najkorisnijim desertom. U stvari, oba mišljenja su pogrešna i mi vam otkrivamo zašto.

Koliko šećera sadrži med?

Ukratko, mnogo. Brzi ugljeni hidrati čine 80-85% ukupne mase proizvoda, a šećer u medu je gotovo identičan belom na koji smo navikli, pa ne treba govoriti o njegovoj neškodljivosti za telo. Poput redovnog belog šećera, med uzrokuje skok nivoa šećera u krvi, što povećava glad i, dugoročno, dovodi do debljanja i hroničnih bolesti. Ali sve ove neprijatne posledice prete samo onima koji nekontrolisano koriste med. Poput šećera, u malim količinama, med neće štetiti organizmu i popraviće raspoloženje zbog ispuštanja serotonina u krv.

Zašto je med zdraviji od belog šećera?

Sa kalorijama i visokim sadržajem ugljenih hidrata sve je jasno, ali ako zaista ne možete da živite bez slatkiša, med je i dalje mnogo zdraviji od šećera. Činjenica je da je beli šećer potpuno beskoristan proizvod za telo: ne sadrži vitamine, minerale ili proteine – samo brze ugljene hidrate. Med, sa istim sadržajem ugljenih hidrata, bogat je mnogim korisnim supstancama koje donekle uravnotežuju njegovu slatkoću. Prirodni med izvor je antioksidanata – fenolnih kiselina i flavonoida, koji pružaju pouzdanu zaštitu ćelija od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju stanje kože i sprečavaju starenje. Aktivni sastojci prirodnog meda mogu blagotvorno uticati na zdravlje srca snižavanjem nivoa „lošeg“ holesterola i jačanjem srčanog mišića. Pored toga, med ima moćno antibakterijsko dejstvo, zahvaljujući kojem savršeno jača imuni sistem i osigurava sprečavanje upalnih procesa.

Treba napomenuti da govorimo o prirodnom medu sa 100% organskim sastavom. Obično se prodaje u specijalizovanim prodavnicama. Većina meda koji se nalazi na policama u supermarketu ima vrlo sumnjiv sastav sa puno konzervansa i raznim aditivima. Pored toga, med je najjači alergen, pa ga je bolje koristiti oprezno.

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.