Da li je med zaista dobar za vas i koliko je šećera u njemu

U našoj misiji eliminisanja rafiniranog šećera, pokušavamo da pronađemo zdravije alternative, a med je najpopularnija od svih.

Oko koristi (ili štete) ovog proizvoda postoji mnogo kontroverzi: neki ga smatraju apsolutnim zlom, a neki gotovo najkorisnijim desertom. U stvari, oba mišljenja su pogrešna i mi vam otkrivamo zašto.

Koliko šećera sadrži med?

Ukratko, mnogo. Brzi ugljeni hidrati čine 80-85% ukupne mase proizvoda, a šećer u medu je gotovo identičan belom na koji smo navikli, pa ne treba govoriti o njegovoj neškodljivosti za telo. Poput redovnog belog šećera, med uzrokuje skok nivoa šećera u krvi, što povećava glad i, dugoročno, dovodi do debljanja i hroničnih bolesti. Ali sve ove neprijatne posledice prete samo onima koji nekontrolisano koriste med. Poput šećera, u malim količinama, med neće štetiti organizmu i popraviće raspoloženje zbog ispuštanja serotonina u krv.

Zašto je med zdraviji od belog šećera?

Sa kalorijama i visokim sadržajem ugljenih hidrata sve je jasno, ali ako zaista ne možete da živite bez slatkiša, med je i dalje mnogo zdraviji od šećera. Činjenica je da je beli šećer potpuno beskoristan proizvod za telo: ne sadrži vitamine, minerale ili proteine - samo brze ugljene hidrate. Med, sa istim sadržajem ugljenih hidrata, bogat je mnogim korisnim supstancama koje donekle uravnotežuju njegovu slatkoću. Prirodni med izvor je antioksidanata - fenolnih kiselina i flavonoida, koji pružaju pouzdanu zaštitu ćelija od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju stanje kože i sprečavaju starenje. Aktivni sastojci prirodnog meda mogu blagotvorno uticati na zdravlje srca snižavanjem nivoa „lošeg“ holesterola i jačanjem srčanog mišića. Pored toga, med ima moćno antibakterijsko dejstvo, zahvaljujući kojem savršeno jača imuni sistem i osigurava sprečavanje upalnih procesa.

Treba napomenuti da govorimo o prirodnom medu sa 100% organskim sastavom. Obično se prodaje u specijalizovanim prodavnicama. Većina meda koji se nalazi na policama u supermarketu ima vrlo sumnjiv sastav sa puno konzervansa i raznim aditivima. Pored toga, med je najjači alergen, pa ga je bolje koristiti oprezno.

Pročitaj još iz kategorije Dijete & Fitnes