Kako kafa utiče na kvalitet kože

@erika_boldrin

Kafa je veoma kontroverzno piće.

Uprkos očiglednim zdravstvenim prednostima (visok sadržaj korisnih kiselina i antioksidanata), mnogi poštovaoci zdravog načina života pokušavaju da je potpuno eliminišu.

Međutim, kafa se ne može samo piti, već se koristi i kao kozmetika, od nje se prave pilinzi i maske. Kofein, ako se primenjuje lokalno, može pomoći u rešavanju širokog spektra problema sa kožom, od akni do bora. Kako to funkcioniše, pokazaćemo u nastavku teksta.

Jedna od prijatnih prednosti kafe je njena sposobnost da se bori protiv celulita. Ako prekomerno konzumiranje tog pića, naprotiv, može izazvati pojavu izbočina, ako se primeni spolja, rezultat će biti upravo suprotan. Kofein, apsorbovan kroz kožu, deluje na masne ćelije i smanjuje celulit. Najbolje rešenje je piling od kafe – za to koristite samo talog.

@jelena.marija

Piling ne samo da će pružiti dozu kofeina, već će poboljšati cirkulaciju krvi i limfnu drenažu. Kao što znate, kafa je bogata antioksidansima – polifenolima i taninima, koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Oni štite kožu i celo telo od oštećenja slobodnih radikala, što pomaže usporavanju procesa starenja. Aktivne supstance, prodirući u duboke slojeve kože, neguju je iznutra, sprečavaju je da izgubi sjaj i elastičnost. Pored toga, nedavne studije su pokazale sposobnost kafe (kada se primenjuje lokalno) u borbi protiv hiperpigmentacije i starenja. Kafa deluje dobro kod akni, upale i ožiljaka. Zrno kafe je bogat izvor hlorogene kiseline (CGA), koja je poznata po snažnim protivupalnim i lekovitim svojstvima.

Kao što su stručnjaci saznali, kafa se može boriti ne samo protiv umora, već i sa spoljašnjim manifestacijama – sa tamnim krugovima ispod očiju. Kofein pomaže u proširenju krvnih sudova, poboljšavajući protok krvi. Glavna stvar je pomešati kafu sa maslinovim uljem i ne trljati – koža oko očiju je previše osetljiva.

 foto:bazaar.ru

Najnovije