AHA vs. BHA: Koja je razlika između ovih kiselina i zašto bi trebalo da ih koristite?

U redu, nadamo se da do sada svi znamo da je ključ zdrave i blistave kože, između ostalog, piling. I da, isto tako znamo da koža većinu procesa koji su bitni za njeno stanje obavlja sama, kakav je i oslobađanje od mrtvih ćelija i viška sebuma, ali s vremena na vreme joj svakako treba pomoći u tome.

Dobra vest je da piling ne mora nužno da bude skrab koji ume da bude suviše grub, već istu funkciju mogu da vrše i razne, pažljivo odabrane kiseline. Ovde na scenu stupaju AHA i BHA, kiseline za koje se tvrdi da nas lako mogu dovesti do kože naših snova, no, za početak, hajde da se pozabavimo time šta su one zapravo, po čemu se razlikuju i koju od njih i zašto treba koristiti. 

Šta je AHA?

AHA označava alfa-hidroksilnu kiselinu. Dobija se iz šećerne trske ili drugih biljnih izvora, zbog čega se često naziva voćnom kiselinom. Najpoznatija i u skincare-u najrasprostranjenija je glikolna kiselina, a AHA kiseline naročito se preporučuju za normalnu do suvu kožu oštećenu suncem, zahvaljujući sposobnosti da poboljšaju prirodne faktore hidratacije unutar kože.

Koji su njeni benefiti?

AHA kiseline imaju koristi i za spoljašnji sloj kože (epidermis) i duboki sloj (dermis). U epidermisu, AHA imaju eksfolijativni efekat, pospešujući uklanjanje mrtvih ćelija kože zadržanih na površini. U dermisu, pomažu u stimulisanju proizvodnje kolagena te su dokazano efikasne u smanjenju bora i vidljivih znakova oštećenja kože od sunca.

Šta je BHA?

BHA označava beta-hidroksilnu kiselinu i u ovoj grupi možemo pronaći salicilnu kiselinu, ključni sastojak za lečenje akni. BHA se preporučuju za negu normalne do masne kože koja je sklona aknama, bubuljicama, flekicama, začepljenju i proširenju pora i drugim nepravilnostima.

Koji su njeni benefiti?

Ključni efekti BHA kiselina odnose se na umirivanje osetljive i “upaljene” kože koja se na ovaj način tretira i po površini, ali i mnogo dublje. Najpoznatija BHA kiselina, salicilna, uklanja bakterije sa površine kože i neguje čak i suvu kožu (ako je za ovaj tip kože bolje koristiti AHA).

AHA i BHA – koju odabrati?

Kao što možete da zaključite, to da li ćete odabrati AHA ili BHA zavisiće isključivo od vašeg tipa kože i problema koji želite da rešite. Ukoliko vas muče cistične akne ili akne generalno, kao i nepravilnosti uzrokovane masnim tipom kože, sigurno ćete poželeti BHA (koje, ugred, možete koristiti zajedno sa AHA). Ukoliko je vaš problem suva koža, bolje je opredeliti se za AHA.

Budući da i AHA i BHA kiseline deluju kako na površinski, tako i na dubinski sloj kože, one se ne moraju koristiti samo u formi pilinga, već i kao sastojak u umivalicama i kremama. I ovde je, naravno, najbolje posavetovati se sa dermatologm, pre nego što se opredelite za neki oblik kiseline koji ćete uključiti u svoju rutinu.

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije