Kozmetika sa ureom: zašto je dobra za kožu

Mnogi izbegavaju kozmetiku sa ureom, jer se plaše imena. Zaista, naziv supstance rečito nagoveštava način njegove proizvodnje, međutim, urea se već dugo ne pravi iz urina, već se veštački sintetiše u specijalnim laboratorijama (i često nosi ime - karbamid). Obe opcije se mogu naći na nalepnicama za kozmetiku - hemijski sastav supstanci je identičan.

Šta je urea? Jedinstvena supstanca koja može da povuče vlagu iz dubokih slojeva kože i „zaključa“ je u gornji sloj epitela, ostavljajući kožu mekom, hidriranom i zategnutom. Proizvodi sa ureom izvrsno rade piling kože lica i tela (važno je odabrati pravu koncentraciju). Pored toga, supstanca deluje kao neka vrsta provodnika za druge aktivne sastojke, pa se često može naći u kozmetici protiv starenja sa kolagenom, hijaluronskom kiselinom i keramidima.

U različite svrhe potrebno je odabrati kozmetiku sa različitim koncentracijama uree. Na primer, u kremama i serumima za lice nikada ne prelazi 10%, a ako je proizvod namenjen za normalnu kožu tada će optimalna koncentracija biti 3-5%. Za telo možete odabrati proizvode sa koncentracijom do 30%, a za izuzetno suva područja - laktove i stopala - do 40%.

Naše telo sintetiše ureu, ali s godinama (kao u slučaju kolagena) proizvodnja se usporava. Zbog toga stručnjaci posebno preporučuju obraćanje pažnje na sredstva protiv starenja sa ureom i drugim aktivnim sastojcima - kolagenom, hijaluronskom kiselinom, vitaminima C i E i retinolom. Njihov ionako moćan anti-age efekat pojačaće se sposobnošću uree da „provodi“ aktivne supstance u duboke slojeve epitela.

foto:harpersbazaar.gr

Pročitajte još

Pročitaj još