Strpljenjem do zdrave kože: Kako se osloboditi akni na leđima?

Svako od nas se u nekom životnom periodu, naročito tokom puberteta, suočio sa ponekom bubuljicom i dobro zna kakva je to muka. Mnogima se dogodilo da ne mogu da obuku neki omiljeni odevni komad koji otkriva leđa i ruke, jer imaju problem sa bubuljicama. Bubuljice na leđima ne samo da utiču na naše samopouzdanje, već mogu biti i prilično bolne. 

Neprijatnost koju izazivaju akne može se prevenirati odgovarajućim načinom nege i životnog režima, pre svega promenom navika. Šta to zapravo znači? Sve što se događa u našem organizmu reflektuje se na njegovu spoljašnjost. Kao se loše raspoloženje očitava na licu, tako se i neadekvatna ishrana odražava na našu kožu. U tome jeste ključ rešenja problema, a sve ostalo su prateći postupci koji pomažu u eliminisanju muke zvane akne ili bubuljice. 

Pored brižljivog odabira proizvoda za negu, pri čemu je potrebno obratiti pažnju na njegov sastav, važno je voditi računa o ishrani, odnosno izbegavati konzumiranje namirnica koje izazivaju nastanak bubuljica (kalorična, masna i brza hrana, gazirani napici, slatkiši, alkohol, cigarete...), a u svoj dnevni meni uvrstiti što više voća i povrća. Zvuči jednostavno, ali ništa se ne postiže naprečac niti čarobnim štapićem, te je snaga volje ključna. 

Koliko god da vas iritiraju, nemojte da dodirujete, stiskate ili grebete mesta na kojima se nalaze bubuljice. To može dovesti do infekcije i ožiljaka. Umesto toga, na problematična mesta nanesite gel sa salicilnom kiselinom. 

1. Svakodnevno temeljno očistite kožu pod tušem. Koristite sredstvo za pranje tela koje sadrži sastojke kao što su salicilna, glikolna i mlečna kiselina kako biste sprečili stvaranje mrtvih ćelija kože i blokiranje pora. Efikasni su i gelovi za tuširanje koji sadrže alfa ili beta-hidroksi kiselinu, jer blokiraju stvaranje bakterija. A delotvorni su i BHA sprejevi i losioni koje se primenjuju posle tuširanja. 

2. Ukoliko vam se pojave mrlje ispod kože ili miteseri, nekoliko puta sedmično pod tušem uradite piling. Budite nežni, jer grublje trljanje može povećati upalu.

3. Koristite kremu za telo protiv akni na leđima. Kako biste smirili i popravili kožnu barijeru, nanesite hidratantnu kremu, vodeći računa da preparati koje stavljate na kožu budu označeni kao nekomedogeni, što znači da neće začepiti pore.

4. Posle fizičke aktivnosti, tuširanje je obavezno. Bakterija odgovorna za izazivanje akni uspeva na oznojenoj koži, pa je veoma važno posle bilo kakvog naprezanja koje izaziva znojenje što pre skinuti odeću u kojoj ste vežbali ili nešto drugo radili. Isto se odnosi i ako radite u previše toplom okruženju.

5. Birajte odeću od prirodnih materijala i da nije suviše pripijena uz telo.

6. Ishrana je možda i najvažniji faktor u nastanku akni, tako da je ključ upravo u odabiru hrane koju konzumirate. To svakako nije lako, ali jeste delotvorno. 

Ako ste isprobali sve savete za negu kod kuće i proizvode za negu kože i još uvek se borite da sa bubuljicama, pojavom cista, čvorova, postinflamatorne pigmentacije ili ožiljaka, obavezno posetite dermatologa. 

AKNE NE VOLE TOPLOTU I VLAGU

Razlozi za pojavu akni na leđima slični su razlozima zbog kojih se one pojavljuju na bilo kom drugom delu tela. 

1. Prekomerno lučenje sebuma - Akne su uglavnom javljaju na masnoj koži usled prekomernog lučenja masnoće. Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlezde u našoj koži koje su posebno osetljive na hormone poznate kao androgeni. 

2. Nakupljanje mrtvih ćelija - Te ćelije se mešaju sa sebumom i stacioniraju u porama. A pošto je koža na leđima izuzetno gusta, mogućnost da dođe do začepljenja pora veoma je veliki. 

3. Bakterije - Prekomerno masna koža u kombinaciji sa nakupljenim mrtvim ćelijama idealno je okruženje za napredovanje bakterija. Fizička aktivnost i toplota pogoduju njihovom razmnožavanju, jer se ravijaju u znojnim, vlažnim uslovima. 

4. Neadekvatni beauty preparati - Proizvodi za negu kože ili kose mogu takođe doprineti pojavi bubuljica, ako ostanu u dužem kontaktu sa kožom gornjeg dela leđa.

Fotografije: Shutterstock, Unsplash

Pročitajte još

Pročitaj još