5 mitova o crnom vinu u koje verujemo

Vreme je da se suočimo sa tim!

Uveče, nakon teškog radnog  dana, volite da se opustite uz čašu crnog vina? Vreme je da preispitate naviku! Stručnjaci sugerišu da tu naviku iskorenimo i otkrivaju nam još 4 grešaka sa ispijanjem vina, koje svi nesvesno pravimo.

Greška br. 1: pijete pre spavanja

Da, čaša vina vam može pomoći da zaspite. Ali u isto vreme se i sam kvalitet sna znatno smanjuje. Da biste to izbegli, stručnjaci Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) savetuju da ritual ispijanja vina pomerite nekoliko sati ranije – i tada ćete dobiti priliku da uživate u vinu, a da to ne utiče na kvalitet sna.

Greška br. 2: ne vežbate dovoljno

Postoji verovanje da je ovaj napitak u stanju da zaštiti mišiće i kosti od spoljašnjih štetnih uticaja. Ali u stvari, da biste dobili tačno količinu materije koja je u stanju da potpuno zaštiti telo, potrebno je da pijete oko 3 litra dnevno – i to će ozbiljno naštetiti jetri i izgledu. Zbog toga stručnjaci preporučuju bavljenje sportom, bez izgovora. Sve dok pijete jednu čašu vina dnevno, ova doza će pomoći vašem telu da poboljša zdravlje srca i mišića, ali uz redovno vežbanje.

Greška br. 3: preterujete sa vinom

Jedna čaša vina dnevno je dobra za vaše zdravlje. Sve preko toga je već šteta. Ukoliko preterujete sa ispijanjem omiljenog pića, skratićete životni vek i povećati rizik od srčanih bolesti. 

Greška br. 4: tražite lek u vinu

Uveravate sebe i sve oko vas da crno vino ima lekovita svojstva? To je, naravno, tačno: posebno je bogato resveratrolom. Ali, umesto da tražite prirodni fitoaleksin u vinu, nabavite ga kao dodatak ishrani, a takođe pokušajte da ishranu učinite uravnoteženom i bogatom hranljivim materijama.

Greška br. 5: mislite da će vino poboljšati izgled vaše kože

Postoji priča da crno vino kožu čini elastičnijom, a istovremeno je štiti od oštećenja od sunca. Ali da bi ovo uspelo, trebalo bi da ga nanesete direktno na kožu, a ne ispijate.  

harpersbazaar.ru 

Najnovije