Činjenice zbog kojih ćete voleti trešnje

Trešnja je jedna od omiljenih letnjih poslastica sa visokim sadržajem hranljivih sastojaka, koja donosi izuzetne pogodnosti za telo.

Štaviše, uključivanjem u ishranu ne morate brinuti o lepoti figure. Inače, šoljica trešanja sadrži 90 kalorija, tako da nema ograničenja u upotrebi. Kada govorimo o korisnim supstancama, trešnje sadrže mnogo vitamina A, B1, B2, E, PP i dovoljnu količinu elemenata u tragovima: fluor, kalcijum i magnezijum, fosfor, gvožđe, jod, bakar i druge. 

Otkrili smo pet razloga zašto ovog leta treba posvetiti pažnju trešnjama i uvrstiti ih u dnevni meni.

Poboljšavaju pamćenje

Slatke trešnje, posebno one tamne, izvor su antocijanina, supstance koja pospešuje pamćenje. Takođe, u trešnjama se nalaze polifenoli koji usporavaju starenje mozga.

Pomaže kod kožnih bolesti

Nije tajna da se osip pojavljuje zbog kontaminacije organizma toksinima, a korisne osobine trešanja zauzvrat čiste telo od svih vrsta otrova.

Poboljšavaju san

Večni problem nedostatka sna može se rešiti trešnjama. Zbog značajne količine melatonina koji reguliše cikluse spavanja i pomaže u lečenju nesanice, oslobodićete se nedostatka sna. Pojedite šaku trešanja sat vremena pre spavanja i uverite se sami.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ann photo, travel, smm, food (@annymoresea) onMay 31, 2019 at 3:11am PDT

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Takođe zbog sadržaja antocijana, koji daje trešnjama crvenu boju. Pomaže u aktiviranju gena koji su odgovorni za metabolizam masti i glukoze, što vam omogućava kontrolu šećera u krvi i nivoa holesterola.

Promovišu gubitak težine

Ovo niskokalorično voće gotovo se sastoji od vode. Trešnje ne samo da pomažu da duže ostanete siti, već i ubrzavaju metabolizam zahvaljujući vitaminima grupe B.

harpersbazaar.com.ua

 

Najnovije