Harper's Bazaar Srbija

Da li je dobro piti čaj sa mlekom

Šta studije kažu o ovome?

Zeleni i crni čaj su najpopularnije vrste čajeva na svetu, a napravljeni su od lišća jedne biljke, sakupljeni u različitim fazama zrelosti i obrađeni na različite načine. I zeleni i crni čaj su bogati antioksidansima. Flavonoidi u čajevima štite ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavajući oksidativne procese koji izazivaju prerano starenje i nastanak različitih hroničnih bolesti.

Engleska tradicija ispijanja čaja sa mlekom izaziva mnogo kontroverzi, pre svega, zbog sumnjivih koristi laktoze za telo odrasle osobe. Mnogi stručnjaci se slažu da čak i osobe bez intolerancije na laktozu uopšte ne treba da ga konzumiraju. Međutim, ovo pitanje i dalje ostaje otvoreno, jer naučnici još uvek nisu uspeli da dokažu korist ili štetu mleka.

Sa druge strane, mleko je veoma hranljiv proizvod bogat proteinima, kalcijumom i kalijumom koji su neophodni za zdravlje kostiju i normalnu regeneraciju tkiva. Kada u čaj dodate mleko, kombinujete njegova hranljiva svojstva sa antioksidansima iz čaja. Mnoga istraživanja potvrđuju efikasnost takvog tandema u borbi protiv visokog holesterola i za čišćenje krvnih sudova.

Čaj sa mlekom će vam pomoći da se razveselite, bez iritiranja gastrointestinalne mukoze, kao što to čini kafa. Matcha latte će biti mnogo zdraviji izbor za vaš želudac od uobičajene kafe.

Dakle, ako je mleko deo vaše dnevne ishrane i normalno podnosite laktozu, možete piti čaj sa mlekom. Takav tandem može doneti koristi organizmu zbog interakcije aktivnih supstanci u oba proizvoda.


 foto:bazaar.ru

Najnovije